Simon Vinkenoog begraven met joints en aanstekers

Onder grote belangstelling is zaterdag rond het middaguur Simon Vinkenoog begraven. Enkele honderden mensen, onder wie familie, vrienden en bewonderaars, namen daarvoor afscheid van de dichter die zondag op 80-jarige leeftijd overleed.

Onder hen waren Remco Campert, Jules Deelder en Spinvis. De uitvaart op begraafplaats St. Barbara in Amsterdam-West was volledig in stijl van de flamboyante Vinkenoog. Mensen konden iets achterlaten in de open kist, er iets op tekenen of schrijven, er klonken vogelgeluiden en bevriende muzikanten traden op.

Vinkenoog zou zaterdag 81 jaar oud zijn geworden. “Een fantastisch verjaardagsfeest”, zei dichteres en vriendin Diana Ozon. “Hij hield niet van droeve gebeurtenissen en huilende mensen. Simon was een rasoptimist.” Toen zijn drie zonen en drie goede vrienden de vrolijk bekleurde kist met daarin het lichaam van de dichter het graf in lieten zakken, klonk applaus en bravogeroep. “Laten we nog een keer zingen”, riep een van de aanwezigen, waarop een aantal mensen ‘nooit zal hij dood zijn’ zong op de melodie van Lang zal ze leven.

Tussen de bloemenzee stonden diverse wietplantjes, aangezien Vinkenoog een groot liefhebber was van deze softdrug. Ook in zijn kist lagen behalve tekeningen, foto’s en krantenknipsels ook enkele joints.

Voorafgaand aan de begrafenis droegen familie en vrienden hem nog een keer langs zijn geliefde tuinhuis in volkstuinenpark Buitenzorg in Amsterdam-Noord. Na de uitvaart werd in kunstenaarsdorp Ruigoord een vreugdevuur ontstoken. De dichter heeft ooit aangegeven dat hij op deze plek na zijn dood het liefste op de brandstapel van de wereld wilde verdwijnen.

Vinkenoog is het meest bekend geworden als dichter en prozaschrijver. Zijn eerste dichtbundel Wondkoorts verscheen in 1950. Sindsdien schreef hij meer dan dertig boeken.

(Bron: ANP)

Lees ook:Simon Vinkenoog naar laatste rustplaats
Lees ook:Dichter Simon Vinkenoog (80) overleden
Lees ook:Vinkenoog nog een keer naar zijn volkstuin
Lees ook:Simon Vinkenoog is stervende
Lees ook:Nieuwe editie Vinkenoogs Goede raad is vuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.