Mailen met… Job Breemer ter Stege over Pontus

Job Breemer ter Stege is recent gedubeerd met het boek ‘Pontus’. Hij vertelt er in deze editie van Mailen met… meer over.

“De basis voor ‘Pontus’ schreef ik vier jaar geleden, deels in de Verenigde Staten waar ik destijds studeerde en deels in Maastricht waar mijn vader stervende was. Artsen verwachtten dat hij binnen enkele maanden zou sterven. Die maanden bleken jaren. Dat proces maakte veel indruk op me en gaf me een aanleiding om gebeurtenissen op papier te zetten. In de betreffende periode verhuisde ik naar Amsterdam, een nieuwe stad met veel nieuwe indrukken. De perfecte setting voor een nieuw fictief verhaal.”

Wat kunnen we van het boek verwachten?
“Een hedendaagse roman die afspeelt in de Jordaan. De kern wordt gevormd door Pontus, een jongen van 25 die zijn vader een laatste dienst wil bewijzen voor diens sterven, maar met zichzelf in de knoop raakt als dit proces langer en langer blijkt te duren.

Hij wil door met zijn eigen leven, maar zijn groei lijkt te stoppen. Terwijl zijn vrienden op studentikoze wijze hun beginnende carrières vieren, loopt Pontus rond met dilemma’s, die hij vaak zichzelf op de hals haalt. De vraag is of het hem lukt om zijn leven weer op te pakken en te floreren zoals ook zijn vader dat ooit deed.”

Hoe gaat u te werk?
“Ik schrijf mijn verhalen op de momenten dat ik geïnspireerd ben of raak. Dat schrijft voor mij het makkelijkst. In het dagelijks leven zie en hoor ik constant dingen die de moeite van het opschrijven waard zijn. Ik heb dan ook altijd pen en papier bij de hand, of anders typ ik korte flarden in mijn telefoon. Gewoon, om niet te vergeten.

Het creëren van tekst zelf gaat me vaak makkelijk af, voor het redigeren van teksten zijn concentratie en discipline vereist. Er zijn weinig aspecten in het leven die me kunnen afleiden. Voetbalwedstrijden op tv en een biertje met vrienden (in het weekend) zijn misschien de enige redenen waarvoor ik mijn pen even zou laten rusten. Als ik schrijf dan, want overdag werk ik.”

Wat volgt er na dit boek?
“Naast ‘Pontus’ liggen er twee manuscripten op de plank. Eén daarvan is in een vergevorderd stadium: ‘Het Dolfijnenparadijs’ over Amsterdam dat overstroomt. Ik hoop dat het manuscript volgend jaar als boek in de winkels ligt. Het plot van het verhaal is af, maar ik de verhaallijnen nog meer uitwerken en verfijnen.”

Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje?
“Ik ben de afgelopen periode veel bezig geweest met schrijven en redigeren. Ik lees momenteel ‘Caesarion‘ van Wieringa, maar dat heb ik nog niet uit. Wel een goed boek zover.

J.D. Sallinger heeft in ‘The Catcher In The Rye’ een enorme indruk op me gemaakt. Zijn schrijfstijl lijkt eenvoudig, maar ik vind het fantastisch hoe hij een bepaalde sfeer neerzet. Sallinger is een voorbeeld voor mij.”

Lees ook:Producent van Sonny Boy schrijft literaire thriller EXIT
Lees ook:Mailen met… Catharina de Haas over Vriendschap
Lees ook:(WIN!) Dagboek van een impulsief karakter
Lees ook:Mailen met… Mark Verver over Snoep
Lees ook:Boekpresentatie ‘Aan mijn jongere ik’

2 reacties op “Mailen met… Job Breemer ter Stege over Pontus

  1. Sabijn Gorter

    Hallo Job,

    Peter en ik (oude buren uit Leiden) zijn erg onder de indruk van je boek ‘Pontus’, ook omdat we je vader gekend hebben.
    Als je wilt kan ik je wat foto’s van jou, je ouders en Ignace opsturen uit de tijd dat jullie naast ons woonden.
    Met vriendelijke groet,
    Sabijn Gorter

      /   Beantwoorden  / 
    1. Patricia de Ryck

      Beste Sabijn, ik heb het e-mailadres dat je hier hebt achtergelaten doorgegeven aan Job.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.