Mailen met… Renée van Marissing over Strak blauw

Foto: Merlijn Doomernik

Als je twittert kun je niet om het boek ‘Strak blauw’ heen. Overal verschijnen tweets over dit werk van Renée van Marissing. Aan Boekenblog vertelt ze in Mailen met… meer over dit boek.

“‘Strak blauw’ gaat over Laura, een jonge vrouw, kunstenaar, die probeert haar wereld behapbaar te houden. Het gaat over wat je overkomt als je geen filter meer kunt aanbrengen in alles wat het leven biedt, en over wat het met een relatie doet als je geliefde ‘gek’ dreigt te worden.

Ik ben zeer geleidelijk op het idee van deze roman gekomen, er was niet eerst het plan en toen de tekst, die twee gingen, zeker de eerste anderhalf jaar, redelijk gelijk met elkaar op. Maar ik wist wel al snel dat ik de stream of consciousness richting op wilde, meer dan ik tot dan toe had gedaan.”

Wat kunnen de lezers verwachten als ze uw boek aanschaffen?
“Lezers kunnen een boek verwachten waarin ze hopelijk vanaf de eerste bladzijde in het verhaal gezogen worden. In mijn teksten is behalve de plot de stijl erg belangrijk. Ik heb geprobeerd zo dicht mogelijk op de huid en in het hoofd van het hoofdpersonage, Laura, te zitten.”

Concentratie lijkt me een vereiste voor een auteur?
“Hmm, ik laat me snel afleiden, door alles. De afwas, de televisie, de zon… Wat voor mij helpt is om vrij regelmatig met mijn redacteur, Jelte Nieuwenhuis, af te spreken. Hij geeft me altijd een deadline, zegt hoeveel woorden hij wil hebben. Dat helpt me, dat ik deadlines heb, die kan ik namelijk bijna nooit overboord gooien.”

Wat gaat u de aankomende tijd doen?
“Ik wil eigenlijk weer wat meer theaterteksten gaan schrijven, dat is er de afgelopen tijd nogal bij ingeschoten. Verder blijf ik doorgaan met het schrijven van hoorspelen, al jaren een favoriet genre van mij. Mocht je willen horen wat ik maak, ze zijn te beluisteren op www.roderozen.org. En ondertussen zal ik, wie weet, nadenken over een derde roman. Verder vind ik het erg leuk om op verschillende plekken voor te lezen, soms alleen, soms met muzikanten. Dat ga ik de komende tijd gelukkig ook zo nu en dan doen, bijvoorbeeld op het Geen Daden Maar Woorden festival in Rotterdam en bij KALF in Amsterdam.”

Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje?
“Ik lees altijd een aantal boeken tegelijk. Op dit moment onder andere een biografie over ‘Virginia Woolf‘, geschreven door Alexandra Harris, ‘Death of a Salesman‘, van Arthur Miller, en ik heb veel zin om ‘Kamermensen‘, het debuut van Annemarie de Gee, te lezen, daar ga ik denk ik vandaag in beginnen.

Waar ik erg van onder de indruk was, zijn de boeken ‘De Stad Der Blinden‘ en ‘De stad der zienden‘ van José Saramago. Prachtige en tegelijk angstaanjagende romans over een bizar enge, maar helaas niet onvoorstelbare maatschappij.”

[isbn]9789020410464[/isbn]

Lees ook:Mailen met… A.H.J. Dautzenberg over Extra tijd
Lees ook:Mailen met Koen van Wichelen over zijn verhalenbundel
Lees ook:Mailen met… Pim te Bokkel over Dit is hoe een storm ontstaat
Lees ook:Mailen met… Marion Bloem over Een meisje van honderd
Lees ook:Mailen met… Rob Essen over Alles komt goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.