Mailen met… Rob Essen over Alles komt goed

Het boek ‘Alles komt goed’ van Rob Essen is recent verschenen. Vandaag vertelt hij aan Boekenblog hoe hij op het idee is gekomen voor zijn nieuwste werk.

“‘Alles komt goed’ gaat over een echtpaar, Laura en Rudolf, die in een bizarre week geconfronteerd worden met hun huwelijk, hun verleden en de fouten die ze hebben gemaakt. Ze beleven elk hun eigen avontuur, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om iets goed te maken. Het is natuurlijk de vraag of ze die mogelijkheid aangrijpen.

Mijn romans beginnen meestal met een paar losse scènes die in mijn hoofd opduiken. Uit die scènes ontwikkelt zich dan het verhaal. Bij ‘Alles komt goed’ gebeurde dat ook. Het begon met de scène die later het eerste hoofdstuk werd: Laura die haar bejaarde, dementerende vader laat natregenen. De slotscène had ik ook al vrij snel. De rest van het werk bestond eruit om die eerste en die laatste scène met elkaar te verbinden.”

Wat kunnen van uw boek?
“Een hectische achtbaanrit door vijf dagen uit het leven van Laura en Rudolf, in de vorm van een tragikomische roman met een magisch-realistisch tintje. Waar het over gaat: over de manieren waarop we ons door het leven proberen te slaan, over zelfbedrog, liefde, ontrouw, ouders en kinderen en ons eeuwige onvermogen.”

Hoe zit het met de concentratie en discipline tijdens het schrijfproces?
“Zonder concentratie en discipline gaat het inderdaad niet. Gewoon de computer aanzetten en aan het werk gaan, een andere keus heb je niet. Vroeger toen ik nog rookte, stak ik een sigaret op als ik even wilde pauzeren; nu laat ik me graag afleiden door alles wat online gebeurt. Als ik eenmaal in mijn hoofd heb wat ik wil schrijven, dienen die momenten om me weer op te laden voor de volgende schrijfspurt. Ideeën over hoe het verder moet met het verhaal, krijg ik vaak als ik een eind ga fietsen. Beste advies voor schrijvers in spe: koop een goede fiets en ga ergens wonen waar je binnen vijf minuten in de polder of de bossen bent.”

Waar werkt u nu aan?
“In mijn hoofd duiken scènes op voor een volgende roman. Ondertussen werk ik aan wat korte verhalen en schrijf ik, om toch vooral aan het schrijven te blijven, korte stukken op mijn blog Reddend Zwemmen ( http://rvessen.wordpress.com/).”

Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje?
“Op mijn nachtkastje ligt 10,000 Light-Years From Home, een verhalenbundel van de Amerikaanse sciencefiction auteur James Tiptree Jr, die eigenlijk Alice Hastings Bradley Sheldon heette, maar voor een mannelijk pseudoniem koos omdat ze hoopte op die manier serieuzer genomen te worden. Ik kijk erg uit naar de nieuwe roman van A.M. Homes, May We Be Forgiven. Iedereen moet Homes lezen. Haar boeken zijn namelijk erg goed, luchtig en verontrustend tegelijk. Veel van haar werk is ondertussen in het Nederlands vertaald.”

Bestel direct bij Bruna

Lees ook:Zeilmeisje Laura Dekker vertelt verhaal
Lees ook:Knappe mensen doen de lelijkste dingen
Lees ook:Mailen met Koen van Wichelen over zijn verhalenbundel
Lees ook:Mailen met… Renée van Marissing over Strak blauw
Lees ook:Cecelia Ahern schrijft weer een betoverende roman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.