Mailen met… Jeroen Bertrams over Social Media Expert in een week

Jeroen Bertrams heeft recent het boek ‘Social Media Expert in een week’ geschreven. In deze editie van Mailen met… geeft hij schrijftips en legt uit wat je aan zijn boek hebt.
 
“Mijn nieuwe boek ‘Social media expert in een week‘ heeft als doelstelling om mensen te helpen om zowel op privé als zakelijk vlak snel hun kennis uit te breiden over social media. Het boek is geschreven rondom zeven activiteiten die mogelijk zijn op social media: luisteren, communiceren, publiceren, marketing, verkoop, optimaliseren en meten.  Voor elk van deze activiteiten beschrijf ik welke sociale netwerken en tools het beste kunnen worden ingezet teneinde specifieke doelen te bereiken. De bekende netwerken zoals Twitter, Facebook, en LinkedIn komen uitgebreid aan bod, maar juist ook snel opkomende netwerken zoals Pinterest en Google+. Daarnaast besteed ik aandacht aan reviewsites, weblogs en fora.
 
Ik kwam op het idee voor het boek tijdens mijn werk als online marketing adviseur. Steeds vaker kreeg ik de vraag of er niet een handig boek was waarin niet alleen een opsomming stond van alle netwerken en hun werkwijze, maar waarin ook een stappenplan is opgenomen dat mensen kunnen gebruiken om op gestructureerde wijze activiteiten op social media te starten of uit te breiden. Toen ik zo’n boek niet kon vinden, heb ik besloten het zelf te schrijven.”

Wat kunnen de lezers verwachten?
“Een boek dat gemakkelijk leest. De inhoud biedt een stevige basis om op verstandige wijze social media (beter) in te zetten en te benutten. Hoewel het boek zeker een strategische component bevat, is het toch vooral praktisch ingestoken. Een reeks voorbeelden van de wijze waarop bedrijven met social media omgaan helpt daarbij.”

Hoe gaat u bij het schrijven van een boek te werk?”
Ik start altijd met de structuur van het boek. Ik bepaal een logische volgorde van hoofdstukken.  Daarna start ik met het “vullen” van de hoofdstukken. Eerst met mijn eigen kennis en ervaring, en daarna op basis van onderzoek, gesprekken met experts en bedrijven. Uiteindelijk “smeed” ik de tekst samen tot het boek. Meestal schrap ik uiteindelijk nog een kwart van de tekst. Voor mij geldt dat ik bij voorkeur één periode uittrek voor het schrijven van het boek, al schrijf ik vrijwel nooit fulltime. Discipline is van groot belang, omdat de ontwikkelingen op social media snel gaan. Te lang een script wegleggen kan ertoe leiden dat zaken verouderd raken.”

Waar droomt u van?
“Tot nu toe heb ik zes managementboeken geschreven die eigenlijk allemaal goed ontvangen zijn, zowel qua inhoud als qua schrijfstijl. Ik droom er wel eens van om een roman te schrijven, maar dat is – voor mij althans – toch een hele opgave. Tot nu toe heb ik nog niet de kwaliteit behaald die nodig is om uitgegeven te worden. Ik heb het gevoel dat het schrijven van een roman toch een stuk uitdagender is dan het schrijven van een managementboek, al is lang niet iedereen het met mij eens wat dit betreft.”

Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje?
“Op dit moment lees ik het boek ‘7 dagen, 7 nachten‘ van Jonathan Tropper. Ik ben pas net begonnen, maar tot nu toe is het leuk en boeiend. Ik bewonder auteurs als Kluun. De schrijfstijl spreekt mij aan, maar ik vind het vooral knap hoe iemand als Kluun zijn boeken als gewilde “producten” weet te positioneren. Dat is een hele kunst.”

[isbn]9789055940417[/isbn]

Lees ook:Social media te vaak ’misbruikt’ door professionals
Lees ook:Eerste Europese Social Media boek
Lees ook:Social Media Top 50: meest besproken schrijvers
Lees ook:Meisje van de Slijterij durft te delen
Lees ook:Sociale Netwerkers verdienen meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.