Boekenweekessay over waanzin in literatuur door Pieter Steinz

Pieter Steinz heeft op verzoek van de CPNB het Boekenweekessay 2015 geschreven over waanzin in de wereldliteratuur. De schrijver van de bestseller ‘Made in Europe’ heeft er een ware ontdekkingsreis van gemaakt.

Aan de hand van onder meer de verhalen van Edgar Allan Poe, de toneelstukken van Shakespeare en de romans van Willem Frederik Hermans schrijft hij over gradaties van gekte, de grens tussen gek en normaal, en de aantrekkingskracht van psychiatrische gevallen voor fictieschrijvers.

Pieter Steinz (Rotterdam, 1963) studeerde geschiedenis en Engels in Amsterdam. Hij werkte meer dan twintig jaar als kunst- en boekenredacteur bij NRC Handelsblad en was sinds 2012 directeur van het Nederlands Letterenfonds tot hij terugtrad wegens ALS.

Van zijn hand verschenen onder meer Lezen &cetera (2003), De duivelskunstenaar (2010) en Macbeth heeft echt geleefd (2011). Zijn recentste boek is de bestseller Made in Europe – De kunst die ons continent bindt. En recent, de Gids voor de wereldliteratuur in 418 schrijvers, 104 meesterwerken, 26 one-book wonders, 52 boekwebben, 26 thema’s, 26 quizzen en 52 landkaarten

Lees ook:Letterenfonds directeur draagt taken over wegens ziekte
Lees ook:Macbeth heeft echt geleefd
Lees ook:Waanzinnig Boekenbal… met bloggers
Lees ook:Pieter Aspe gaat de grens over
Lees ook:Wie wint eerste Grote Jongerenliteratuurprijs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.