Spartacus van Erik Brouwer beste sportboek van 2009

Winnaar van de Nico Scheepmaker Beker 2009 is: ‘Spartacus. De familiegeschiedenis van twee joodse olympiërs’ van Erik Brouwer. De vakjury onder leiding van Els van Breda-Vriesman heeft dit boek uitgeroepen tot het beste sportboek van 2009.

Schrijver Erik Brouwer hoorde bij toeval over de sportieve prestaties van zijn tot dan toe onbekend gebleven overgrootvader Emanuel Brouwer, en reconstrueerde het haast onwaarschijnlijke levensverhaal van Brouwer en zijn turnmakker Isidore Goudeket, en plaatst ze tegen het decor van de geschiedenis. Van joods Amsterdam en de diamantindustrie die door een Amerikaanse recessie in een diepe crisis zat. Maar ook van Europa: pogroms in Oost-Europa, de krach van 1929, toenemende dreiging van antisemitisme en de Tweede Wereldoorlog. Spartacus is een meesterproef van literaire geschiedschrijving, een ware geschiedenis die leest als een roman.

In totaal waren tien boeken genomineerd voor deze sportboekenprijs. ‘De tranen van Kuif den Dolder’ van Nico Dijkshoorn eindigde als tweede. Als derde eindigde ‘Bezeten. Ton Boot, de prijs van het succes’ van Igor Wijnker.

[isbn]9789020408812[/isbn]

Lees ook:Yad Vashem International Book Prize voor Aan de vooravond
Lees ook:Erik Vrij schetst boeiend beeld toekomstig Europa
Lees ook:Nederland Leest 2013: Erik of Het klein insectenboek
Lees ook:Zwarte canon over de schaduwzijde van de geschiedenis
Lees ook:Krabbels en Klodders: De Bezetting in unieke strips

0 reacties op “Spartacus van Erik Brouwer beste sportboek van 2009

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.