Zwarte canon over de schaduwzijde van de geschiedenis

Landen, groepen en personen hebben de neiging zichzelf zowel in het centrum van de gebeurtenissen als in een gunstig daglicht te plaatsen. Maar als je van een afstandje kijkt, is dat in de meeste gevallen onterecht. Grote helden blijken vaak grote schurken, en iedere geschiedenis kent onvermijdelijk en altijd zijn zwarte episodes.

In ‘Zwarte Canon’ kijkt historicus Chris van der Heijden naar nationalistische neigingen in de geschiedschrijving. Hij laat zien dat die neiging al eeuwenlang bestaat, en geeft tal van Nederlandse en internationale voorbeelden: van de slavernijdiscussie tot de VOC-mentaliteit, van de Spaanse Burgeroorlog tot de moord op Fortuyn.

In 2006 werd de Nederlandse Canon opgesteld: een lijst van 50 belangrijke momenten, personen en gebeurtenissen die iedere Nederlander zou moeten kennen. Van der Heijden stelt dat deze canon een te eenzijdig positief beeld biedt van de Nederlandse geschiedenis, en geeft daarom als tegenwicht een Zwarte Canon, met een selectie zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis.

‘Het gaat om de teneur dan wel de gedachte dat een geschiedenis van Nederland zoals van elk ander land een afwisseling van mooie en minder mooie zaken is en dat elk verhaal altijd daarvan doordrongen dient te zijn.’ – Chris van der Heijden

Over de auteur
Chris van der Heijden (1954) is historicus en schrijver. Hij is initiatiefnemer van de Zwarte Canon van de vaderlandse geschiedenis, waarover hij al schreef in De Groene Amsterdammer. Hij schreef onder andere ‘Zwarte renaissance‘, ‘Grijs verleden‘ en ‘Dat nooit meer‘, over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

[isbn]9789045023663[/isbn]

Lees ook:Een kleine geschiedenis van de klassieke oudheid
Lees ook:Suske en Wiske Zwarte Tulp op Keukenhof
Lees ook:Rembrandts vrouwen onder de loep van Christoph Driessen
Lees ook:Een kleine geschiedenis van Nederland
Lees ook:De man en zijn staat: Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.