De man en zijn staat: Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619)

‘De man en zijn staat’ is een herziene versie met een geactualiseerde inleiding. Ben Knapen beziet hierin de overeenkomsten tussen de wording van de Nederlandse Republiek en het ontstaan van de Europese Unie.

Het bestaan van Nederland is ondenkbaar zonder Johan van Oldenbarnevelt. De Opstand was er al toen hij in het centrum van de macht opdook, maar het was de landsadvocaat die van het georganiseerde ongenoegen een staat wist te maken. In ‘Man en zijn staat / druk Heruitgave‘ beschrijft historicus Ben Knapen de lotgevallen van deze effectieve drammer en hoe zijn doortastende optreden in korte tijd leidde tot het ontstaan van de machtigste staat ter wereld. De auteur beschrijft aan de hand van de persoon Van Oldenbarnevelt niet alleen de wording van de Nederlandse Republiek, maar hij kijkt ook hoe er later met de herinnering aan Van Oldenbarnevelt is omgesprongen.

Over de auteur
Ben Knapen (1951) is journalist, bestuurder en historicus. Voor NRC Handelsblad was hij vele jaren buitenlands correspondent en hij schreef diverse boeken over internationale onderwerpen. Hij was onder meer lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en staatssecretaris van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking (2010-2012).

[isbn]9789035139886[/isbn]

Lees ook:Fasseur maakt balans 200 jaar monarchie op
Lees ook:Zwarte canon over de schaduwzijde van de geschiedenis
Lees ook:Een kleine geschiedenis van Nederland
Lees ook:Biografie journalist en politicus Frans Goedhart
Lees ook:Ronde van Gallië reisgids van het jaar 2010

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.