Yad Vashem International Book Prize voor Aan de vooravond

Vandaag ontvangt Bernard Wasserstein in Jeruzalem de Yad Vashem International Book Prize 2013 voor Aan de vooravond. De Europese Joden voor de Tweede Wereldoorlog. Volgens het juryrapport voert Wasserstein in zijn boek ‘de lezer soepel door de geschiedenis van de Joden in Europa tussen beide wereldoorlogen en biedt hij een alomvattend overzicht van hun situatie in het hele werelddeel. Het is een historisch werk van zeldzame kwaliteit, een beschouwing die dieper inzicht biedt in de gebeurtenissen die zouden uitlopen op de Holocaust.’

Aan de vooravond is een indrukwekkende geschiedenis van de Joden vanaf het begin van de twintigste eeuw. De Europese Joden maakten een existentiële crisis door, die evenzeer het resultaat was van verval in eigen kring als van agressie van buitenaf. Anders dan in veel andere historische beschouwingen staan in dit boek niet de Jodenvervolgers maar de Joden zelf centraal. En anders dan vaak wordt aangenomen, beseften steeds meer Joden maar al te goed dat zij aan de rand van de afgrond stonden.

Met medeleven, een groot inlevingsvermogen en een scherp gevoel voor ironie schildert Bernard Wasserstein in zijn boek een levendig en verhelderend beeld van een Joods Europa waarvoor het laatste uur had geslagen.

[isbn]9789046813768[/isbn]

Lees ook:Bernard Wasserstein praat over ‘Barbarij & beschaving’
Lees ook:Gertrude van Tijn en het lot van de Nederlandse Joden
Lees ook:Marokko: het koele land in de hete zon
Lees ook:Auteurs spreken tijdens de 27 uur van Europa
Lees ook:Franse onderscheiding voor Geert Mak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.