Ecothriller Graan ingehaald door het nieuws

De ecothriller ‘Graan’ van Ruben van Dijk is momenteel akelig actueel! Veel zaken in dit spannende, fictieve verhaal over een wereldwijde voedselcrisis lijken uit te komen, nu de graanoogsten in Rusland en Oekraïne zijn verbrand.

“Landen zoals Rusland sluiten de grenzen voor graanproducten en andere landen importeren zoveel mogelijk graan nét voor die grenzen waterdicht zijn afgesloten. Bestaande handelsovereenkomsten worden in de prullebak gegooid. Het is ieder voor zich en speculanten maken daar op grote schaal misbruik van. Vorige maand – een half jaar na het verschijnen van mijn boek – stelde de Wereldbank vast dat speculatie de belangrijkste oorzaak was van de hoge graanprijzen en de wereldwijde voedselcrisis in 2007-2008. Precies datzelfde is ook nu weer aan de gang”, aldus Ruben van Dijk, auteur van ecothrillers. ‘Ik had graag gezien dat het anders was, maar veel uit mijn boek is dus helaas bewaarheid.’

‘Graan’ verscheen in januari 2010 bij A.W. Bruna Uitgevers en gaat over een dreigende voedselcrisis in Amerika, Europa en Azië. Een Nederlands crisisteam onder leiding van de jonge, ambitieuze politicus Peter Vink, probeert het een en ander in goede banen te leiden. Vink ontdekt dat geheime transporten worden overvallen en pakhuizen worden leeggeroofd. Waar zit het lek? En waarom duurt het zo lang voordat de wetenschap de oorzaak vindt van het fatale graanvirus? Wanneer hij bewijzen in handen krijgt dat speculanten tegen enorme winsten de voedselcrisis kunstmatig in stand houden, en een van zijn andere teamleden op brute wijze wordt vermoord, komt Peter terecht in een dodelijk spel van spionage en contraterrorisme.

Ik heb dit boek ook gelezen en vind het zeker een aanrader. Van Dijk weet je echt in z’n verhaal te trekken. Tijdens het lezen denk je dan ook vaak: wat als… Vaak zijn ecothrillers boeken die ver van je af staan als je geen bovengemiddelde interesse hebt in het milieu, maar dat is bij ‘Graan’ niet het geval.

Ruben van Dijk is een pseudoniem voor Thomas van Slobbe. Hij is directeur van Stichting wAarde, een denktank binnen de natuur- en milieubeweging. Hij is zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid direct betrokken geweest bij diverse initiatieven ter beperking van het broeikaseffect. In 2007 debuteerde Van Dijk met ‘Het kyoto-complot’, de allereerste Nederlandse ecothriller. Dit boek haalde onder meer het NOS Journaal.

[isbn]9789022995136[/isbn]

Lees ook:Ecothriller onthult identiteit
Lees ook:Onderzoeker zet vraagtekens bij forensische data strafzaken
Lees ook:Roken is goed voor je!
Lees ook:Schrijver Salinger wint rechtszaak
Lees ook:Hotelnomade Vincent van Dijk schrijft boek over avontuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.