Alex Boogers: deze auteur moeten meer mensen kennen

“Wat hebben Ernest van der Kwast, Tommy Wieringa, P.F. Thomése, Jan Siebelink en J. Bernlef gemeen? Allen waren vanaf hun eerste werken goed in vorm, maar braken pas door tot een groot lezerspubliek met dat ene boek dat, vanwege een aansprekend en herkenbaar onderwerp, bijzonder thema of ongewone toon, grote lezersgroepen bleek aan te spreken. Wij vermoeden dat dit ook Alex Boogers gaat overkomen met zijn vijfde roman, ‘De tijger en de kolibrie’.” Ja, ja, weer zo’n marketingtekst dacht ik bij het lezen van de begeleidende brief van Uitgeverij Podium.

Maar uitgever Joost Nijssen heeft gelijk. ‘De tijger en de kolibrie’ is een boek waar auteur en uitgeverij trots op mogen zijn. Deze roman is herkenbaar voor alle mannen die moeite hebben met volwassen worden, en een aanrader voor alle vrouwen die hun mannen beter willen begrijpen. Maar bovenal voor lezers die houden van vitale Nederlandse literatuur. Boogers weet met zijn doeltreffende, onopgesmukte stijl geweldige personages neer te zetten. En dan het plot van dit boek te bedenken. Wow, echt geweldig.

Nu ben je natuurlijk ontzettend benieuwd naar waar ‘De tijger en de kolibrie’ eigenlijk over gaat. Okay, bij deze kort een toelichting op het verhaal, maar eigenlijk moet je het gewoon zelf lezen. Hoofdpersoon Robert Borghart is zo’n man die grote moeite heeft ‘volwassen’ te worden. Als hij op een dag zwaar gehavend en met geheugenverlies ontwaakt in een ziekenhuis kan hij zich maar een ding afvragen. Wat ging er mis? Slechts mondjesmaat geeft het geheugen zijn geheimen prijs aan Robert én aan de lezer. Flarden van het verleden komen terug. De eerste ontmoeting met zijn vrouw Marscha. De geboorte van hun zoon. Het geluk van de wandelingen met hem op het sprookjesachtige Bali. Maar ook criminele uitspattingen en overspel.

[isbn]9789057594267[/isbn]

Lees ook:BNG Literatuurprijs 2010 genomineerden
Lees ook:Aefke ten Hagen schrijft debuut om U tegen te zeggen
Lees ook:Kauwgomkind: verhalen van Doeschka Meijsing
Lees ook:Robert Pattinson: alles wat je over hem wilt weten
Lees ook:Gratis Moederdag download: Noem het liefde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.