Internetverslaving psychische ziekte; we willen alles checken

In 2013 wordt internetverslaving een officiële psychische ziekte. Aan de basis van deze aandoening staat information overload en de drang naar het continue willen checken van berichten en updates. De hiermee gepaard gaande spanning en het onvermogen de aandacht bij de zaken te houden die er het meest toedoen, is wat stress verder in de hand speelt. Als gevolg hiervan zal in 2020 stress volksziekte nummer één zijn. Dat concludeert organisatieadviseur Ronald van de Buld in zijn nieuwste boek ‘Prioritijd! Overleven in tijden van drukte, stress en information overload.’

‘Neem dagelijks verplicht een uur vakantie’ geeft hij als advies in het boek. Na het fenomeen information overload onderzocht te hebben, ging Van de Buld op zoek naar maatregelen om hier op een goede, gezonde manier mee om te gaan. Daarbij kwam hij tot de conclusie dat onze wens om altijd online te zijn de information overload en de bijkomende stress alleen maar versterken. “We hebben de controle uit handen gegeven, en zijn nu eerder passagiers dan bestuurders op de informatiesnelweg”, licht hij verder toe. “Het vreemde aan dit alles is dat we het met z’n allen hebben geaccepteerd.”

Multitasking illusie
Met het oog op de toekomst vervolgt de timemanagement expert zijn pleidooi dat ook jongeren niet kunnen multitasken, omdat multitasken niet meer is dan een illusie. Het heeft volgens hem een averechts effect op ons zakelijk functioneren en draagt alleen maar bij aan meer stress. Verder zorgt het er ook voor dat de productiviteit afneemt wat uiteindelijk leidt tot een onbevredigend en ongelukkig gevoel.

De oplossing hiervoor is volgens Van de Buld even krachtig als simpel, namelijk focus en prioriteiten stellen. Zo geeft hij de volgende top drie adviezen om information overload effectief terug te brengen:

  1. doe één ding tegelijkertijd,
  2. verwerk niet alle info, maar wees selectief over bijvoorbeeld mailtjes die je beantwoordt of de tweets waarop je reageert,
  3. en zorg bewust dat je niet altijd online bent.

De onderschatting van het information overload effect leidt niet alleen tot gezondheidsproblemen bij individuen, maar ook tot problemen in organisaties. Te denken valt aan kwalitatief minder besluitvorming, minder creativiteit, afnemende productiviteit, uitval van medewerkers en daardoor minder output. In het boek presenteert Van de Buld een combinatie van simpele technieken en theorieën die organisaties en professionals vooral tijdwinst en rust opleveren.

Over de auteur
Ronald van de Buld onderzocht het fenomeen information overload. Met deze kennis en vanuit persoonlijke ervaring helpt hij vanuit zijn eigen adviesbureau mensen en organisaties op basis van hun passie, waarden en talenten doelen te stellen, strategie te bepalen en te halen.

[isbn]9789052619729[/isbn]

Lees ook:Grunberg = Japin: geloof jij dit?
Lees ook:Chillax er staan nieuwe woorden in Van Dale Online
Lees ook:’Automatische piloot’ funest voor veranderprocessen
Lees ook:De werkvloer inzetten als basis voor continu verbeteren
Lees ook:Ga chaos te lijf en werk met plezier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.