Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm

Waarom zijn sommige landen welvarend en andere straatarm? Komt dat door culturele verschillen, het klimaat of de geografische omstandigheden? In dit opzienbarende boek betogen Daron Acemoglu en James Robinson dat de politieke en economische instituties het economische succes of falen van een land bepalen.

Tal van fascinerende voorbeelden illustreren hun relaas. Een daarvan is Korea, in wezen een homogene natie. Zuid-Korea is zeer welvarend: de overheid legt verantwoording af aan de burgers en de bevolking heeft volop economische kansen. Noord-Korea wordt echter dictatoriaal geregeerd en kent al tientallen jaren onderdrukking en hongersnood.

‘Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm’ biedt een andere blik op de wereld en een dieper inzicht in de oorzaken van armoede en rijkdom.

Over de auteurs
Daron Acemoglu is hoogleraar economie aan het MIT. Hij ontving de John Bates Clark Medal. Degenen die deze onderscheiding krijgen, worden algemeen beschouwd als belangrijke kanshebbers voor de Nobelprijs. James Robinson is politiek wetenschapper en econoom. Hij is hoogleraar aan Harvard University en een wereldberoemde Latijns-Amerika- en Afrikadeskundige.

[isbn]9789046813720[/isbn]

Lees ook:De WIJ Economie cadeau voor Prinsjesdag
Lees ook:Waarom bent u zo arm?
Lees ook:Onstuitbare opmars van de digitale wereld
Lees ook:Een nieuwe visie op het bestrijden van armoede
Lees ook:John Baselmans over publiceren via Lulu.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.