Sieb Posthuma wint Gouden Penseel voor Een vijver vol inkt

Het Gouden Penseel 2012 is gewonnen door illustrator Sieb Posthuma. Hij ontving de onderscheiding in het Rijksmuseum voor zijn illustraties in het boek ‘Een vijver vol inkt’ van Annie M.G. Schmidt.

Karina Schaapman kreeg het Zilveren Penseel uitgereikt voor ‘Het Muizenhuis / Sam en Julia‘ (fotografie Ton Bouwer). Het Gulden Palet, de nieuwe bekroning voor het werk van een buitenlandse illustrator, werd uitgereikt aan Kitty Crowther voor ‘Kleine man en God‘.

Kees van Kooten nam namens de Mexicaanse makers Javier Sáez Castán en Miguel Murugarren de Boekensleutel in ontvangst. Van Kooten is verantwoordelijk, in de persoon van Prof. Dr. E.I. Kipping, voor de vertaling en bewerking van ‘Het Dierelirium van professor Revillod’. De Boekensleutel werd voor het eerst sinds twaalf jaar weer uitgereikt op voordracht van zowel de Penseel- als de Griffeljury.

Naast de bovengenoemde Penselen en het Palet, kregen drie boeken een Vlag & Wimpel: ‘Papa, hoor je me?‘ – Annemarie van Haeringen, auteur Tamara Bos; ‘Keepvogel en Kijkvogel‘ – Wouter van Reek; ‘Anna En De Zeven Rovers‘ – Dorine de Vos, auteur Mathilde Stein. Aansluitend werd de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend door de winnaars. Tot en met 26 november 2012 zijn hier de originele prenten te zien van de winnaars van de Penselen en het Palet. Daarnaast wordt er aandacht aan de Boekensleutel besteed.

Dinsdagavond 2 oktober wordt de 58ste Kinderboekenweek geopend met Het Grenzeloos Kinderboekenbal. Aldaar wordt ook de Gouden Griffel bekendgemaakt en uitgereikt. De Kinderboekenweek, onder het motto Hallo wereld!, vindt plaats van woensdag 3 t/m zondag 14 oktober 2012.

[isbn]9789045112886[/isbn]

Lees ook:Gouden Penseel 2013 voor Sylvia Weve
Lees ook:Kinderboekenweek 2011 draait om heldenmoed
Lees ook:Gouden Griffel 2010 voor Daan Remmerts de Vries
Lees ook:Zilveren Griffels en Penselen uitgereikt voor mooiste kinderboeken 2012
Lees ook:Gouden Griffel voor Het geheim van de keel van de nachtegaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.