Gouden Griffel voor Het geheim van de keel van de nachtegaal

De Gouden Griffel, de jaarlijkse prijs voor het mooiste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek, gaat naar ‘Het geheim van de keel van de nachtegaal’ van Peter Verhelst. De auteur ontving de prijs vanavond op Het Overkokende Kinderboekenbal uit handen van Marja van Bijsterveldt, staatssecretaris van het ministerie van OC en W.

Het bal in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam wordt gevierd in aanwezigheid van kinderboekauteurs, Griffel- en Penseelwinnaars, uitgevers, boekverkopers en bibliothecarissen, velen vergezeld van hun kinderen. De gasten konden zich na het openingsprogramma uitleven in de Onbespoten Snoepfabriek, op consult bij de Kinderboekenbaltandarts en luisteren naar een ijsbleke Koelkast-rhapsodie. De 55ste Kinderboekenweek heeft als motto Aan tafel! – eten en snoepen in kinderboeken. Tijdens de gehele Kinderboekenweek, van woensdag 7 t/m zaterdag 17 oktober, biedt NS jonge lezers gratis reizen met de trein aan op vertoon van het Kinderboekenweekgeschenk.

Peter Verhelst (1962, Brugge) volgde de lerarenopleiding in de vakken Nederlands, Engels en geschiedenis. Na zijn opleiding gaf hij les in algemene vakken aan het Instituut voor Voeding in Brugge. In 1987 debuteerde hij met de dichtbundel ‘Obsidiaan’. Inmiddels heeft hij acht poëziebundels, vijf romans en twee novelles geschreven. ‘Het geheim van de keel van de nachtegaal’ is zijn eerste kinderboek, het is een bewerking van het sprookje over de Chinese nachtegaal van Hans Christian Andersen. De jury: “In een betoverende weelde aan woorden en beelden brengt de auteur een ode aan de eenvoud, aan de onschuld, aan wat waar is en écht. Minder dan een Gouden Griffel is niet genoeg voor de ooh’s en aah’s die de Griffeljury heeft voor Het geheim van de keel van de nachtegaal van Peter Verhelst.”

Het thema van de Kinderboekenweek 2009 is eten en snoepen. Gouden Griffelwinnaar 2008 Jan Paul Schutten schreef het Kinderboekenweekgeschenk, ‘De wraak van het spruitje’. Het is in de Kinderboekenweek gratis bij aankoop van ten minste € 10,- aan kinderboeken en verschijnt in een recordoplage van 443.000 exemplaren. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek, ‘Koekjes’, werd geschreven door Ted van Lieshout en is geïllustreerd door Gouden Penseelwinnaar 2009 Sieb Posthuma, en kost € 5,-. Tijdens de week vinden in alle scholen, boekwinkels en bibliotheken in Nederland kinderboekenfeesten plaats.

Op woensdag 7 oktober, de eerste dag van de Kinderboekenweek wordt het Gouden Penseel 2009 uitgereikt en wordt de tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum geopend. De presentatie toont de originele illustraties uit de dit jaar met het Gouden Penseel en Vlag en Wimpels bekroonde boeken. Zie ook www.kinderboekenweek.nl en www.rijksmuseum.nl/penselen.

(Bron: Persbericht CPNB)

Lees ook:Boekhandel heeft vertrouwen in Kinderboekenweek 2009
Lees ook:De allerlaatste caracara ter wereld van Peter Verhelst
Lees ook:Kinderboekenweek 2011 draait om heldenmoed
Lees ook:Gouden Griffel 2010 voor Daan Remmerts de Vries
Lees ook:Peter Verhelst start als Gentse stadsdichter

0 reacties op “Gouden Griffel voor Het geheim van de keel van de nachtegaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.