Tommy Wieringa schrijft Boekenweekgeschenk; thema reizen

Tommy Wieringa schrijft het Boekenweekgeschenk 2014. Het thema is reizen. De 79ste Boekenweek vindt volgend jaar plaats van zaterdag 8 t/m zondag 16 maart. Voor de dertiende keer biedt NS de treinreizigers de mogelijkheid gratis te reizen op vertoon van het Boekenweekgeschenk. Wegens het grote succes is wederom de laatste zondag van de Boekenweek 2014 de NS Vrij Reizen-dag. Het traditionele Boekenbal is op vrijdag
7 maart.

Tommy Wieringa (Goor, 1967) is een veelzijdig auteur. Na zijn studie geschiedenis en journalistiek debuteerde hij in 1995 met Dormatique’s manco. In 2005 brak hij bij het grote publiek door met Joe Speedboot dat werd genomineerd voor alle grote prijzen en werd bekroond met de F. Bordewijkprijs. Hij schreef beschouwingen in de Volkskrant en NRC Handelsblad en had een column in De Pers en in Hollands Diep. Momenteel heeft hij een wekelijkse column in de verzamelde regionale kranten. Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). In 2007 was hij gastschrijver aan de TU Delft. In mei 2009 verscheen zijn veelgeprezen roman Caesarion, dat op de shortlist staat van de prestigieuze International IMPAC Dublin Literary Award 2013. In oktober 2012 publiceerde hij zijn meest recente roman Dit zijn de namen, nu genomineerd voor de Gouden Boekenuil en de Libris Literatuur Prijs. Van Dit zijn de namen zijn inmiddels 100.000 exemplaren verkocht. Dit voorjaar presenteerde Wieringa de televisieserie De Grens voor de VPRO.

Thema reizen
Al eeuwen trekken schrijvers van reisverhalen lezers een andere wereld in, zoals Herodotus met zijn Historiën of Bontekoe met zijn scheepsjournaal. En nog steeds is reizen een geliefd onderwerp: Bob den Uyl, Cees Nooteboom, V.S. Naipaul, Boudewijn Büch, Paul Theroux, Adriaan van Dis, Lieve Joris en Carolijn Visser; zij reisden allen de wereld over en namen hun lezers mee. Ook verslagen van tijdelijke bewoners als expats of correspondenten, zoals Jelle Brandt Corstius, Petra Stienen en F. Springer, leveren prachtige beschouwingen op. En ook fictieve reizen kunnen inspireren, denk aan Gullivers Reizen en Robinson Crusoe of literaire reisverhalen als Reizen met Charley van John Steinbeck en Reizen zonder John van Geert Mak. Afijn, een goed reisboek inspireert tot reizen, maar je hoeft allerminst zelf op reis: in1884 liet de Franse auteur Huysmans hoofdpersoon Des Esseintes al zeggen “Waarom zou je je verroeren als je voortreffelijk vanuit je stoel kunt reizen?”

Lees ook:Alles over het Boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa
Lees ook:Buitenaards Boekenbal opent 79ste Boekenweek
Lees ook:Tommy Wieringa wint Libris Literatuur Prijs 2013
Lees ook:Tommy Wieringa wint Prijs Lezersjury voor Dit zijn de namen
Lees ook:79e Boekenweek start morgen; @Boekenblog weer actueel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.