Leo Vroman gebruikt blog om dagboek uit WOII te traceren

Leo Vroman, de bekende en zeer productieve Nederlandse dichter, dagboekenschrijver, wetenschapper en kunstenaar, gebruikt zijn weblog op de website van de Vroman Foundation om contact te zoeken met mensen die misschien weten waar zijn dagboek is gebleven. Het gaat om een dagboek dat de periode beslaat van zijn vlucht uit Nederland in 1940 naar Indonesië (via Engeland) vlak na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Zijn latere dagboeken, geschreven tijdens zijn krijgsgevangenschap in Japan, werden door het Letterkundig Museum in Den Haag gedigitaliseerd en bevinden zich daar in de collectie.

“Ik raakte eind 1942 een nogal dik dagboek kwijt over mijn vlucht, met tekeningen en stukjes papier met gedroogde planten erin,” zegt Vroman. “Ik denk dat het een gewoon zwart-wit gemarmerd (of misschien rood) omslag had, en meer dan 200 misschien wel 500 pagina’s dik was, met natuurlijk handgeschreven tekst maar ook met allemaal verzamelde snippers met aankondigingen erop (bijvoorbeeld van de Womens Auxiliary in London: ‘please admit to 1 free bath’) en wat gedroogde bloemen uit Kaapstad.” Vroman zelf vermoedt dat het dagboek is uitgeleend en is kwijtgeraakt.

De Vroman Foundation lanceert deze week de website over Leo Vroman, met zijn blog, met nieuwe gedichten en een digitale weergave van veel van zijn kunstwerken. Op de site wordt ook Vromans oproep voor de opsporing van zijn dagboek gedaan.

“Ik heb geen idee of we het dagboek kunnen terugvinden via Leo’s blog,” zegt zijn dochter Peggy Vroman-Gracy die ook deel uitmaakt van de Vroman Foundation. “Maar het is een manier om moderne sociale media te gebruiken om misschien een historisch document weer boven water te krijgen.”

De Vroman Foundation beheert het verhaal van Vroman’s leven, zijn ervaringen tijdens de oorlog, zijn poëzie, zijn wetenschappelijke research en kunst. Leo Vroman, die nu 97 jaar is, blijft buitengewoon actief; hij schrijft bijna dagelijks gedichten, tekent en levert bijdragen aan zijn blog. Zijn tekeningen werden bijeengebracht in een expositie en een boek ‘Leo Vroman Tekenaar’ (2010), zijn poëzie wordt uitgegeven door uitgeverij Querido; zijn meest recente bundel ‘Daar’ verscheen in 2011.

Mirjam van Hengel, Leo Vromans redacteur bij Querido, werkt momenteel aan een biografie over het begin van de relatie tussen Leo en Tineke Vroman (verschijnt: najaar 2013). Een reizende tentoonstelling van zijn werk kan worden aangevraagd bij de Vroman Foundation.

Lees ook:Expositie Leo Vroman Tekenaar
Lees ook:Dichter Leo Vroman (98) overleden
Lees ook:Nieuwste werk van Leo Vroman (96)
Lees ook:Giel Beelen en Gerrit Komrij zijn maar druk met de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd
Lees ook:Code Sociale Media helpt zakelijke missers te voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.