Mailen met Daniëlle Hermans (+ Win!)

Misschien zegt de naam Daniëlle Hermans je op dit moment nog niets, maar dat zal niet lang meer duren. Zo zijn de rechten voor haar in 2008 verschenen debuut ‘Het tulpenvirus’ inmiddels al verkocht aan Amerika, Australië, Duitsland, Italië, Noorwegen, Spanje en Brazilië. Haar nieuwste oer-Hollandse thriller ‘De watermeesters’ ligt net in de winkel. Tijd dus om deze schrijfster in ‘Mailen met…’ aan de tand te voelen. Het zal op dit moment vast een heel spannende tijd voor haar zijn?

“Dat is het inderdaad. Ik heb sterk de neiging om elke boekenwinkel binnen te lopen om allereerst te kijken of mijn boek er ligt. En als het er ligt, mijn stapel – het liefst ongemerkt – naar voren te schuiven. Om vervolgens met een onschuldige uitdrukking op mijn gezicht aan de eigenaar te vragen of ‘het al een beetje loopt’. Ik doe het niet, want het is pure zelfkastijding. Eigenlijk moet ik zeggen: ik doe dit niet meer. Met mijn debuut, ‘Het tulpenvirus’ heb ik dat wel gedaan, maar het zorgde meer voor stres dan voor rust.”

Waar gaat ‘De watermeesters’ over?
“‘De watermeesters’ gaat over macht, en over onze (Nederlandse) haat- liefde verhouding met de natuur, dan vooral met het water. Berend Adriaans is directeur van een gerenommeerd ingenieursbureau. Hij wordt gevonden met zijn hoofd begraven in een dijk. Ook is zijn wijsvinger verwijderd. Als er dan een schedel opduikt die al vanaf de zeventiende eeuw bij de ringdijk in de Beemster begraven ligt, blijkt er een connectie te zijn tussen deze twee moorden. Het rechercheduo Rob van Helden en Nicole Hessels, die de moord op Berend Adriaans moeten zien op te lossen, volgen sporen die leiden naar een groep rijke zeventiende eeuwse kooplieden die een overeenkomst sloten waarbinnen macht de boventoon voert. Naast hun onderzoek probeert Sophie van Manschot er achter te komen wat er met haar vriend Tim Paltzer is gebeurd. Hij werkte voor Berend Adriaans en is verdwenen.”

Je kiest er in je boeken voor om typisch Nederlandse zaken te beschrijven. Waar komt dat idee vandaan?
“Ik wilde ik heel graag een onderwerp uit onze geschiedenis nemen en daar een contemporaine thriller omheen bouwen. Want in onze historie zitten heel wat spannende gebeurtenissen die je, als je je fantasie er op los laat, goed kunt gebruiken als basis voor een thriller. Trouwens, vaak hoef je je fantasie niet eens te gebruiken. De werkelijkheid is echt altijd absurder dan wat je zelf kunt bedenken.”

Bijzonder dat de rechten van zo’n ‘Nederlands’ debuut inmiddels al verkocht zijn aan Amerika, Australië, Duitsland, Italië, Noorwegen, Spanje en Brazilië. Hoe is dat voor jou?
“Dat is zeker heel bijzonder. Mijn agent Paul Sebes belde mij vorig jaar oktober, vlak voordat de Frankfurter Buchmesse van start ging, met de mededeling dat de New Yorkse uitgeverij St. Martins Press een bod had gedaan op ‘Het tulpenvirus.’ Het wordt momenteel vertaald en komt daar in 2010 uit. De week daarop heeft Paul mijn boek op de Buchmesse verkocht aan al die andere landen. Zo kreeg ik vorige week ‘Das Tulpenvirus’ in mijn handen gedrukt. Een surrealistische gewaarwording, alsof het mijn boek helemaal niet door mij is geschreven, maar door iemand anders. Het is dus nu al uit in Duitsland. De Duitse uitgever heeft overigens ook veel interesse in ‘De watermeesters’, dus misschien komt die daar ook wel uit. En Italie volgt in juni.”

Wat kunnen we naast die vertalingen nog meer verwachten?
“Ik ben inderdaad bezig met mijn derde boek. Ik wil er nog niet teveel over loslaten, maar ook in deze thriller speelt een interessant aspect uit onze geschiedenis een hele belangrijke rol.”

Ben je na het lezen van dit interview nieuwsgierig naar ‘De watermeesters’? Dan hebben we goed nieuws voor jou. We mogen namelijk drie exemplaren weggeven. Je maakt kans op het boek door een vraag te bedenken voor de schrijfster. Wij hebben haar natuurlijk al vijf vragen voorgelegd, maar wat had jij willen weten? Stel je vraag en wie weet win je ‘De watermeesters’.

Daniëlle Hermans – De watermeesters, 304 pagina’s, Uitgeverij A.W. Bruna, ISBN: 978 90 229 9401 6.

Lees ook:Auteur Daniëlle Hermans breekt lans voor vrouwenrechten
Lees ook:Boektrailer: De watermeesters – Daniëlle Hermans
Lees ook:Nieuwe Nederlandse forensische thrillerserie
Lees ook:Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor wordt verfilmd
Lees ook:Mailen met… Linda Jansma over Houvast (+ win het boek!)

34 reacties op “Mailen met Daniëlle Hermans (+ Win!)

  1. Patricia

    Hallo Danielle, meteen een vraag: baal je er wel eens van dat jouw boeken verstopt liggen achter de stapels van Saskia Noort en Esther Verhoef en heb je ze wel eens stiekem wel in het zicht gelegd?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Beste Patricia,

      Mijn stapel in het zicht leggen doe ik niet, mijn vrienden en familieleden doen dat voor mij.
      Soms kom ik in een boekenwinkel in mijn woonplaats, en dan zie dat er iemand is geweest die ik ken. Dan hebben ze bijvoorbeeld mijn boek bovenop de twee stapels ernaast gelegd, waardoor het lijkt alsof er drie stapels van mij liggen. Ook sta ik soms op nr 1 in de boekhandel, en de volgende dag weer niet. Ra, ra, hoe kan dat?

      Hartelijke groet,

      Danielle

        /   Beantwoorden  / 
  2. Loen

    Beste Danielle, hoe verzin jij die mooie titels? Het Tulpenvirus en Watermeesters… Mooie ingevingen hoor!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Beste Loen,

      Dank voor het compliment! Het is moeilijk een goede titel te bedenken. Deze moet de lading dekken, maar moet ook spannend zijn en uitnodigend.
      Tijdens het schrijven werk ik altijd met een werktitel. Dat werkt nou eenmaal prettig vind ik. Aan het einde van de rit ga ik met mijn uitgever brainstormen over de definitieve titel. Die wordt pas vastgesteld als we er allebei tevreden over zijn. Deze twee titels zijn dus uit die brainstorm naar voren gekomen.

      Dank voor je reactie en hartelijke groet,

      Danielle

        /   Beantwoorden  / 
  3. Monica

    Beste Danielle,
    Over welk onderwerp/achtergrond zou je nooit een boek willen/kunnen schrijven en waarom?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jose

    Hoi Danielle,
    Wat ik me vaak afvraag is dat de namen in je boeken echt verzonnen namen zijn? Of zijn het misschien toch namen uit je familie of omgeving?
    Groeten Jose

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Beste Jose,

      De namen zijn verzonnen omdat ze op een bepaalde manier bij een personage moeten passen. Wel heb ik een persoon in De Watermeesters, iemand die maar twee keer even voorbijkomt, de achternaam gegeven van een goede vriend van mij. Dat had ik hem beloofd.

        /   Beantwoorden  / 
  5. Karin

    Hi Danielle,

    Stel , je mag met een wereldberoemde bestseller-auteur samen een boek schrijven zodat je wereldwijd doorbreekt met wie zou je
    dat dan willen doen en waarom ?

    Groet,
    Karin

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Ha, leuke vraag! maar wel moeilijk.
      Ik zou kiezen voor Stieg Larssrn, maar helaas is hij overleden.
      Dan wordt het Karin Slaughter. Ik hoe erg van haar plots en de manier waarop zij schrijft.

      groeten,

      Danielle

        /   Beantwoorden  / 
  6. Mischa

    Hallo Daniëlle,

    Ik houd erg van boeken waarbij twee verhaallijnen, een van het heden en een uit het verleden naast elkaar lopen en dan naarmate het boek vordert langzaam naar elkaar toe kruipen (zoals bijvoorbeeld Moordkuil van de IJslandse schrijver Arnaldur Indridason).
    Is uw schrijfstijl hier een beetje mee te vergelijken?

    Groeten,

    Mischa

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Ik ken haar niet, zal zeker iets van haar gaan lezen.
      maar dat is inderdaad mijn manier van schrijven; tussen mijn twee moorden, 1 in het heden en 1 in het verleden zit een connectie die, naarmate het boek vordert, duidelijk wordt.

      veel groeten,
      Danielle

        /   Beantwoorden  / 
  7. Marjan

    Ha Danielle,

    Waar begint zo’n boek nu? Ik bedoel; begin met schrijven bij het begin van het verhaal of ontwikkeld zich in de loop van de tijd?

    Groeten,

    marjan

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Hoi Marjan,

      Eigenlijk met allebei. Ik weet welk verhaal ik wil vertellen en begin bij het begin, maar tijdens het schrijven kan dit verhaal (niet de grote lijnen, maar delen ervan) zich wijzigen.

      veel groeten
      Danielle

        /   Beantwoorden  / 
  8. sandie

    Hoi Daniëlle,
    Je hebt nu 2 onderwerpen uit Noord-Holland. (Het tulpenvirus speelt nl in Alkmaar). Zijn er nog wel genoeg historische gebeurtenissen in NH? (Misschien de spaanse oorlog, waaraan we nu nog pinkster 3 te danken hebben?) Of komt er hierna iets heel anders?
    Sandie (ook uit N-H).

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Beste Sandie,

      Noord-Holland was een beetje “the place to be” in de 17e eeuw. Vandaar die locatie. En vandaar ook dat er nog duizenden gebeurtenissen zijn die zich daar hebben afgespeeld die inspirerend zijn. Mijn derde boek speelt zich toch ook weer daar af, maar dan in Amsterdam.

      veel groeten

      Danielle

        /   Beantwoorden  / 
  9. Gitje

    Hallo Mevrouw,
    Waar haalt u de inspiratie vandaan om een boek te schrijven. Is er een bepaalde gebeurtenis in uw leven of komt het plots in je op.
    Met vriendelijke groet, Gitje.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Beste Gitje,

      Nee, bij mij spelen gebeurtenissen uit mijn leven geen rol als het gaat om inspiratie. Ik ben altijd op zoek naar gebeurtenissen uit onze geschiedenis waar ik mijn inspriatie uit haal.

      Hartelijke groet,

      Danielle

        /   Beantwoorden  / 
  10. Annie de Waal

    Hallo,

    Gebruikt u ook gebeurtenissen die u in dagelijks leven mee maakt of die u vroeger heb mee gemaakt bijvoorbeeld in u jeugd ?.

    Met vriendelijke groet

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Beste Annie,

      Soms hoor of zie ik dingen op straat, in de trein, of in een winkel die ik heel goed kan gebruiken. het kan ook zomaar een personage zijn, die ik op straat zie lopen.

      Gebeurtenissen uit mijn eigen leven gebruik ik niet vaak. Soms helpt het., als je iets wilt omschrijven, dat je het zelf hebt meegemaakt, een helikoptervlucht bijvoorbeeld. dat soort dingen gebruik ik wel.

      veel groeten,

      Danielle

        /   Beantwoorden  / 
  11. Melanie

    Is het niet ontzettend verleidelijk om mensen die je echt niet kan uitstaan ( onder een andere naam) te portretteren in je boek?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Dat is zeker verleidelijk en dat gebeurt dus ook. In beide boeken zit een personage dat gebaseerd is op iemand die ik niet kan luchten of zien.

      veel groeten,

      Danielle

        /   Beantwoorden  / 
  12. gerrie

    welke gebeurtenissen in de nederlandse geschiedenis/cultuur heeft jouw het meeste aangegrepen of is het meest interesant geweest in u belangstelling in de nederlandse cultuur en geschiedenis

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Beste Gerrie,
      ik merk dat ik altijd weer uitkom op de 17e eeuw. In die periode is er zoveel gebeurt. Het was ook een beetje de periode van glitter en glamour als ik het zo mag uitdrukken. Van de VOC, van onze zeetochten, van de republiek enzovoort.

      veel groeten,
      Danielle

        /   Beantwoorden  / 
  13. elly van dongen

    Hoe lukt het om iedere keer weer een onderwerp tevinden om een boek mee vol te schrijven?
    Heb je lang naar een uitgever moeten zoeken voor je eerste boek?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Beste Elly,

      Omdat ik mijn inspiratie haal uit de geschiedenis, zal ik waarschijnlijk nooit verlegen zitten om een onderwerp. Tijdens het schrijven doe ik research en tijdens die research stuit ik vaak op een onderwerp voor het volgende boek.

      Ik wordt vertegenwoordigd door Paul Sebes. Hij is literair agent en heeft mijn boek bij ene aantal uitgevers onder de aandacht gebracht. Na zo’n 8 afwijzingen was het raak! We zijn er denk ik zo’n half jaar mee bezig geweest.

      veel groeten

      Danielle

        /   Beantwoorden  / 
  14. Ria van Oosten

    Daniëlle,
    Heb je ooit aan een pseudoniem gedacht en wat zou dat dan zijn?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Danielle

      Beste Ria,

      Ik heb even aan Danielle de Sain gedacht, de achternaam van mijn moeder, omdat het zo mooi klinkt. Heb uiteindelijk toch besloten mijn eigen naam te gebruiken.

      veel groeten

      Danielle

        /   Beantwoorden  / 
  15. Laura

    Beste Danielle,

    Ik vroeg me af wat jouw favoriete genre is waarvan je graag zelf boeken leest. Wie is daarbij jou favoriete schrijfster/schrijver? En als dit een ander genre is dan waarin je zelf schrijft, waarom is dit dan?

    Groetjes, Laura

      /   Beantwoorden  / 
  16. k v kammen

    waar haal je je inspiratie vandaan? waar schrijf je het liefst? Wie je je favo schrijver en waarom? Tips voor iemand die ook wil gaan schrijven?

      /   Beantwoorden  / 
  17. Nicolle

    Beste Danielle,

    Ik ben benieuwd waar u uw boeken schrijft, is dat altijd vanaf een zelfde plek (bijv. in de studeerkamer, aan de keukentafel), of zondert u zich juist af door ergens naar een andere plek binnen of buiten Nederland te gaan? Of heeft u overal een notitieblok bij de hand en schrijft u overal en nergens?

      /   Beantwoorden  / 
  18. Christian

    Hoe staat je tegenover een eventuele verfilming van een van je boeken?

      /   Beantwoorden  / 
  19. Patricia de Ryck

    De winnaars hebben een mailtje ontvangen

      /   Beantwoorden  / 
  20. Patricia de Ryck

    De boeken komen de kant uit van de winnaars. Ik hoop dat ze net zo van dit boek gaan genieten als ik dat heb gedaan. Daniëlle Hermans heeft het voor elkaar gekregen om het heden en het verleden op aantrekkelijke wijze met elkaar te verbinden. Waar in sommige boeken flashbacks irritant zijn, weet deze schrijfster precies hoe het moet. Ik kijk in ieder geval al uit naar haar volgende boek! Jullie?

      /   Beantwoorden  / 
  21. Wouter Noordewier

    Geachte Mevrouw Hermans,

    Hoe kan ik U persoonlijk en rechtstreeks mijn verkapte fanbrief doen toekomen, via de oude, vertrouwde Tante Pos, of per e-mail, al dan niet per/adres?

    Met vriendelijke groeten,

    Wouter Noordewier
    Orpheuslaan 76
    3438 VX Nieuwegein

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.