Mailen met… Jenny Downham over Voor ik doodga

Jenny Downham heeft met haar boek ‘Voor ik doodga’ een internationale bestseller geschreven. De verfilming draait sinds gister in de bioscoop en heeft zelfs al een prijs gewonnen tijdens Film by the sea. Boekenblog heeft de schrijfster geïnterviewd voor Mailen met… Ze vertelt meer over haar werk.

“Het boek gaat over een zestienjarig meisje dat doodgaat. Ze maakt een lijst van alle dingen die ze nog wil doen voor ze doodgaat en begint samen met haar beste vriendin Zoey aan de uitvoering daarvan.

Ik wist niet echt waar het verhaal over zou gaan toen ik begon, omdat ik het nooit van tevoren plannen maak, maar gebruik maak van ‘vrij schrijven’-technieken wanneer ik aan een project begin. Wanneer je dat doet geef je jezelf andere prikkels en neem je de tijd op terwijl je aan het schrijven bent. Bijvoorbeeld: ik sla een boek open en leg mijn vinger op een woord en schrijf dan twintig minuten. Vervolgens zou ik uit het raam kunnen kijken en nog eens twintig minuten kunnen schrijven over het eerste dat ik daar zie. Het is een geweldige manier om met echte energie te schrijven en veel materiaal te verzamelen. Thema’s, personages en locatie beginnen allemaal te verschijnen. Tessa’s stem kwam eerst, toen Zoey en daarna haar vader en broer. Ik kende hun omstandigheden nog niet precies, maar ik wist dat Tessa ziek was. Na weken van vrij schrijven begon ik beslissingen te maken. Ik wist dat wanneer Tessa terminaal zou zijn, ik mezelf voor een enorme uitdaging zou stellen, omdat ze over haar eigen dood zou moeten vertellen. En ik hou van uitdagingen!”

Wat kunnen de lezers verwachten als ze uw boek aanschaffen?
“Uiteindelijk heb ik geprobeerd een goed verhaal te schrijven, een verhaal dat de lezers fysiek en emotioneel zou beroeren.
Tessa’s reis naar de dood is moeilijk en vaak eenzaam. Vervreemd van de mensen om haar heen moet ze zoeken naar manieren om troost en warmte te vinden in een wereld waar alles op elk moment zou kunnen gebeuren. Ze vindt haar troost in de tastbare werkelijkheid van de alledaagse wereld en in de verbintenissen die ze aangaat met degenen van wie ze houdt.”

Hoe gaat u te werk?
“Ik schrijf bijna elke dag, zittend aan een raam met uitzicht op de straat, zodat ik niet al te eenzaam word. Ik ga op pad met mijn notebook wanneer ik afleiding of inspiratie nodig heb en ik schrijf in cafés of in het park of op iedere andere plek die ik maar kan verzinnen.

Ja, het is moeilijk om gedisciplineerd te blijven. Ik heb mezelf letterlijk alle clichévormen van ontwijkend gedrag toe zien passen. Dan zit ik net en denk ik ‘Oh, ik heb echt koffie nodig voor ik begin’, dan kan het gebeuren dat ik zie dat het keukenraam vies is en nadat ik dat heb schoongemaakt, realiseer ik me dat ik vergeten ben om mijn vader te bellen, dan is het alweer tijd voor een volgende kop koffie… Je snapt het idee. Ik denk dat de truc is om je er niet door te laten afschrikken. Onze geesten zijn krachtige dingen en als we beginnen te geloven dat iets waar is, iets als ‘ik zal nooit meer een woord van enige waarde op papier zetten’, dan is het goed mogelijk dat we dit waar zullen maken.

Het beste advies dat ik kan geven (voor het beginnen van een project, maar ook voor mensen met uitstelgedrag ) is om jezelf een afgebakende schrijfsessie te geven, zolang als je aan kunt een half uur per dag, drie keer in de week een uur – iets dat je vol kunt houden en waar een zekere regelmaat in zit. Hou dit een aantal weken vol. Zet een wekker en hou je aan de tijd. Je kan jezelf misschien een thema geven, en anders open je gewoon een boek en plaats je je vinger op een woord, waar je vervolgens over begint te schrijven (poëziebundels zijn hier heel geschikt voor). Maak je geen zorgen over de kwaliteit, het is essentieel om dit niet te doen. Wanneer je je aan dit ritme houdt, zal je er al na enkele sessies achterkomen dat zich een nieuw idee voor een kort verhaal of een gedicht voordoet. Je zal je misschien zelfs gaan verheugen op de sessies en je zal nadien zeker een enorm voldaan gevoel hebben.”

Wat komt er nog mee van u aan?
“Ik hoop ergens in het volgende jaar Boek Drie af te maken. Het gaat over identiteit en geheugen en vraagt om een hoop onderzoek. Mijn dromen? Nou, mijn kinderen worden ouder en onafhankelijker, dus ik zou graag regelmatiger op reis gaan en misschien zelfs tijd vinden om weer te gaan studeren. Ik wil Frans en boekbinden leren en misschien een les in autotechniek nemen… Ik hou ervan om nieuwe dingen te leren.”

Welk boek ligt er momenteel op uw nachtkastje?
‘Ik lees ‘The Brides of Rollrock Island‘ van Margo Lanagan. Ik hou van deze schrijfster. Ze schrijft op zo’n schitterend nauwkeurige manier, alsof ze zich om elk woord bekommert. Ze schrijft verrassende en diepgaande verhalen over liefde en verlangen en hartzeer. Lees ‘Tender Morsels‘ ook. En haar verzamelingen korte verhalen. Lees alles dat ze geschreven heeft!’

WINNEN!
Boekenblog mag drie exemplaren van de filmeditie van ‘Voor ik doodga’ weggeven. Wil jij dit boek winnen, laat dan een reactie achter waarin je aangeeft waarom jij dit boek verdient.

[isbn]9789020413045[/isbn]

Lees ook:De laatste liefde van mijn moeder
Lees ook:Mailen met… Marieke van der Pol over Voetlicht
Lees ook:Mailen met… Maurits de Bruijn over Broer
Lees ook:Mailen met… Gerad Janssen over Papadag
Lees ook:Mailen met… Mark Traa over Prinses Paulina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.