Mailen met… Joubert Pignon over Er gebeurde o.a. niets

‘Er gebeurde o.a. niets’ van Joubert Pignon is vandaag verschenen. Aan Boekenblog vertelt hij onder andere over het ontstaan van zijn nieuwste boek.

“‘Er gebeurde o.a. niets’ is een boek dat per ongeluk ontstaan is. Eind 2009 lag ik met een kater in bed. Buiten sneeuwde het. Ineens had ik een paar zinnen in mijn hoofd. Zinnen die niets met elkaar te maken hadden. Deze zinnen:

Het is 22:06 en ik ben van 13:08 tot en met 17:34 dronken geweest. Witte rum met 7 Up. Ik ben net wakker. Ik sta voor de spiegel en borstel met een elektrische tandenborstel een kleverige, witte laag van mijn tong.
Op de straat en de auto’s buiten zit een witte laag. Het is geen sneeuw.
Het is bijna Nieuwjaar.
Volgens mij word ik kaal.
Ik wou dat er een plek was waar ik op dit tijdstip vier artisjokken kon kopen.

De sfeer en de koude verbindingen die in het verhaal zitten, bevielen me. Ik ging kijken of ik nog meer van zulke verhalen kon schrijven. Wat lukte. Vroeger heb ik veel lange verhalen geschreven. Maar ik kon nooit stoppen met schrijven en ging maar door en door. Ik raakte het overzicht waar ik mee bezig was kwijt en stopte maar met het schrijven van het verhaal. Door dit verhaal hierboven besefte ik dat een verhaal ook kort kan zijn en niet per se afgerond hoeft te zijn. Vanaf dat moment wilde ik verhalen schrijven waarin het verhaal zich niet ín de zinnen, maar tussen de zinnen afspeelde. Toen ik een aantal verhalen geschreven had, ontstond een lopend verhaal. ‘Er gebeurde o.a. niets’ is te lezen als verzameling losse korte verhalen, maar ook als roman-in-korte-verhalen.”

Wat kunnen de lezers verwachten als ze uw boek aanschaffen?
“‘Er gebeurde o.a. niets’ is een tragikomisch boek over iemand die niet precies weet wat hij met zijn leven aanmoet. Het leven is natuurlijk ook een kleine ramp. De hoofdpersoon werkt in een dierenwinkel en begint trage ambities te ontwikkelen om kunstenaar te worden. Op de achtergrond dreigt ondertussen, onder andere, het onheil. Het boek is een fragmentarisch portret in scherven van een held van deze tijd. De bijna tweehonderd zeer korte verhalen kenmerken zich door hun absurde en eigen humor. En het vele gebruik van herhalingen. En het vele gebruik van herhalingen.”

Waar haalt u uw inspiratie vandaan?
“Ik bedenk veel verhalen tijdens het wandelen. Ik wandel veel door de stad. Tijdens het lopen komen de verhalen bijna vanzelf. Ik verwerk wat ik bedenk of op straat zie in de verhalen. Door het verhaal steeds in mijn hoofd te herhalen ontstaat meteen een juist ritme. Als ik denk dat een verhaal klopt, schrijf ik het op in mijn notitieboekje. Ik laat het verhaal een dag liggen en werk het de volgende dag uit op de computer. Dan laat ik het uitgetikte verhaal weer een dag liggen. Daarna lees ik het nog één keer door en pas ik het, zo nodig, aan. Doordat ik zeer korte verhalen schrijf, is gelukkig maar een zeer korte geconcentreerde aandacht nodig. Zodat ik gelukkig nog veel tijd heb voor andere dingen, zoals op de grond liggen, wijn drinken en mijn konijn aaien.”

Wat volgt er nog meer van u?
“Ik ben begonnen met nadenken over mijn tweede boek. Ik ben vooralsnog vooral aantekeningen aan het maken en losse ideeën aan het opschrijven. Het verhaal schiet momenteel alle kanten op, wat goed is, want waarschijnlijk gaat het boek over transformatie. Ik wil kijken of ik, naast korte verhalen, ook iets langere verhalen kan schrijven. We zien wel. Misschien ben ik gewoon een schrijver van korte verhalen, waar natuurlijk prima mee te leven is.”

Waar droomt u van?
“Ik droom ervan dat alle dieren worden vrijgelaten. Dieren horen niet in een kooi of aan een touwtje.”

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
“Ik lees momenteel Jubilee Hitchhiker, een enorme en zeer complete biografie over misschien wel de beste schrijver ter wereld, Richard Brautigan. Het boek weegt twee kilo. Als eerste kennismaking met zijn werk is het boek niet geschikt, door de vele details is het vooral interessant voor mensen die zijn boeken goed kennen. Mijn favoriete boeken van Richard Brautigan zijn Trout Fishing in America en The Tokyo-Montana Express. Die twee boeken van hem zou ik eerder aanraden.”

Lees ook:Mailen met… Carlijn Vis over Vrij spel
Lees ook:Mailen met… Rob Essen over Alles komt goed
Lees ook:Mailen met Koen van Wichelen over zijn verhalenbundel
Lees ook:Mailen met… Mirjam Brandenburg over Vondelingen
Lees ook:Mailen met Anouk Kemper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.