Mailen met Mattijs Joosten over Vatbaar voor illusies

Mattijs Joosten heeft recent het boek ‘Vatbaar voor illusies’ geschreven. Wat we daar van kunnen verwachten, vertelt hij zelf in de rubriek Mailen met…

“‘Vatbaar Voor Illusies‘ is een laagdrempelig boek over kritisch denken met Sinterklaas in de hoofdrol. Ik schuw moeilijke onderwerpen niet, maar bejegen elke lezer steeds met respect.”

Waar komt het idee voor dit boek vandaan?
“Dat stamt al uit 2006 en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld. In mijn werk als organisatieadviseur zag ik veel slimme mensen met de beste bedoelingen denkfouten en drogredenen begaan. Met het boek wil ik graag op een leuke manier de beginselen van logica, psychologie en de wetenschappelijke methode delen met een zo breed mogelijk publiek.”

Hoe gaat u tijdens het schrijven te werk?
“Zelf schrijf ik altijd eerst een “outline”, een opzet. Eén of twee A4′tjes met de hoofdstukindeling en de paragraaftitels. Ik begin pas met schrijven als ik volledig tevreden ben over de outline. Hoe lang dat ook duurt. Als de outline definitief is, maak ik een planning. Het is afhankelijk van het onderwerp en de stijl, maar meestal schrijf ik 1.000 woorden per dag. Ik blok de dagen dat ik schrijf ook echt af in mijn agenda. Als ik afgeleid raak door mails en internet, dan gebruik ik soms het programma Freedom om mijn internetverbinding voor een bepaalde tijd te verbreken.”

Wat staat er de komende tijd op uw agenda?
“De komende tijd ga ik mijn boek promoten en trainingen en lezingen verzorgen over kritisch denken met mijn bedrijf Braincoat. Daarnaast werk ik aan mijn promotie aan de Erasmus Universiteit op het gebied van psychologie. Mijn droom is om een breed publiek kennis te laten maken met het werk van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman, bijvoorbeeld zijn boek ‘Thinking, Fast and Slow‘. Daarom onderzoek ik op dit moment wat de mogelijkheden zijn voor e-learningmodules over psychologie.”

Welke boeken leest u op dit moment?
“Op mijn nachtkastje liggen momenteel twee boeken. De eerste is ‘Wij Zijn Ons Brein‘ van Dick Swaab, een boek dat ik al veel eerder had willen lezen. Het tweede boek is ‘Small Gods‘ van Terry Pratchett uit de Discworld serie, geweldige humor ter ontspanning. Beide boeken zijn aanraders, om heel verschillende redenen.”

Lees ook:Mailen met Marian Mudder
Lees ook:Mailen met… Linda Jansma over Houvast (+ win het boek!)
Lees ook:Mailen met… Arthur Umbgrove over ‘Hotel Sofia’
Lees ook:Mailen met… Bert den Boer over Echt contact
Lees ook:Mailen met… Marion Bloem over Een meisje van honderd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.