Chinese schrijfster Xinran Xue spreekt over eenkindpolitiek

Op donderdag 21 februari spreekt de Chinese schijfster en journaliste Xinran Xue in het kader van de masterclasses van Leonardo hoogleraar Bettine Vriesekoop over de achtergestelde positie van de Chinese vrouwen en het éénkindbeleid van de Chinese regering, dat veel leed heeft veroorzaakt in de Chinese samenleving. Dit doet zij op de Universiteit van Tilburg.

Xinran Xue werd in 1958 geboren in Peking en belandde op jonge leeftijd met haar ouders in een strafkamp tijdens de Culturele Revolutie. Het geweld, de vernederingen en verkrachtingen die ze zag en waarover ze hoorde als klein meisje drukten zo’n grote stempel op haar dat ze later als journalist vele vrouwen over hun ervaringen zou interviewen.

In 1988 kreeg ze in China een eigen radiotalkshow ‘Words on the Night Breeze’, waarin vrouwen voor het eerst anoniem verslag deden van de gebeurtenissen tijdens de Culturele Revolutie. Later emigreerde ze naar Engeland, waar ze de interviews omzette in de bestseller ‘The Good Women of China’.

Miss Chopsticks’, ‘Sky Burial’ en ‘China Witness’ volgden. Naast boeken schrijft Xinran columns voor de Guardian. Zij is verbonden aan de universiteit voor Afrikaanse en Oosterse studies in Londen waar ze lesgeeft in moderne Chinese geschiedenis, cultuur en Chinese media.

Tijdens de lezing die wordt ingeleid door voormalig toptafeltennisster en China correspondente Bettine Vriesekoop, zal Xinran Xue ingaan op de dramatische gevolgen van de éénkindpolitiek voor de Chinese samenleving en gezinsvorming.

Lees ook:Bettine Vriesekoop bekleder Leonardoleerstoel
Lees ook:Bettine Vriesekoop vertelt bij Opium TV over haar kinderboek
Lees ook:Begrijp China als wereldmacht
Lees ook:Dick Swaab presenteert Wij zijn ons brein in China
Lees ook:China wordt geen wereldrijk

Eén reactie op “Chinese schrijfster Xinran Xue spreekt over eenkindpolitiek

  1. Limoentje

    Bedankt voor deze link! Ik kende Xinran Xue niet, maar de boeken klinken indrukwekkend en interessant. Ik ga ze op mijn ‘te lezen’ boekenlijst zetten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.