Grote namen op internationaal literatuurfestival City2Cities

Paul Auster, Jáchym Topol, Mark Strand en Mercedes Abad zijn enkele van de internationale auteurs die in april zullen optreden tijdens de Internationale Literatuurdagen Utrecht ‘City2Cities’, het eerste evenement dat door het nieuwe samenwerkingsverband Het Literatuurhuis wordt georganiseerd. City2Cities vindt plaats van 21 t/m 29 april 2012. Jaarlijks staan tijdens het festival twee Europese steden in het middelpunt van de belangstelling, dit jaar Praag en Barcelona.

Rond Praag vinden programma’s plaats over onder andere Franz Kafka en de onlangs overleden Václav Havel en vinden optredens plaats van Jáchym Topol, Tomáš Zmeškal, Markéta Pilátová en Jana Beranova. Barcelona brengt onder andere evenementen over Cervantes, Lorca en Dalí en optredens van Mercedes Abad, Miquel Bulnes, Laia Fàbregas en Vinyet Payella. Tot de Nederlandstalige auteurs die optreden behoren onder andere Kristien Hemmerechts, Herman Koch, Susan Smit, Manon Uphoff en David Van Reybrouck.

Jaarlijks nodigt City2Cities een auteur uit om in de ‘reading the City’-lezing in te gaan op de relatie tussen de stad en de literatuur. Op 28 april zal de Amerikaanse auteur Paul Auster de lezing van dit jaar verzorgen. Auster is welbekend van De New York-trilogie (1987). Tevens wordt de Nederlandse vertaling van Auster’s nieuwe boek ‘Winterdagboek’ deze avond gepresenteerd.

De Catalaanse schrijfster Mercedes Abad verblijft in april een week in Utrecht als Writer in Residence. Abad zal colleges en workshops geven aan de Universiteit Utrecht en geeft op 25 april de jaarlijkse Belle van Zuylenlezing, met aansluitend een publiek interview met de schrijfster door de Nederlandse auteur Herman Koch. Abad wordt al jaren gezien als één van de grootste schrijfsters van Spanje. In 2004 ontving ze de Mario Vargas Llosa Prijs voor haar boek ‘Amigos y fantasmas’.

Tijdens het festival wordt een aantal nieuwe boeken gepresenteerd: Bij uitgeverij IJzer verschijnt ‘Europeana’ van Patrik Ourednik, bij Cossee verschijnt ‘Mendelssohn op het dak’ van Jiri Weil, bij Querido verschijnt ‘Liefdesbrief in spijkerschrift’ van Tomáš Zmeškal en van Paul Auster verschijnt ‘Winterdagboek’ bij De Arbeiderspers.

Op 29 april wordt het festival afgesloten met een festivaldag in de gehele Lange Nieuwstraat tussen het Domplein en het Universiteitsmuseum. Meer dan vijftig auteurs, vertalers en muzikanten treden op in theaterzalen, musea en huiskamers.

Kaartverkoop en meer informatie: www.city2cities.nl.

Lees ook:Carlos Ruiz Zafón exclusief op festival City2Cities
Lees ook:Utrecht krijgt nieuw literatuurfestival
Lees ook:Veel primeurs tijdens nieuw literatuurfestival City2Cities
Lees ook:Tip van de dag: bezoek City2Cities in Utrecht
Lees ook:UNESCO Wereldboekendag; ontvang gratis e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.