Café Beijing op Manuscripta

Tijdens de Beijing International Book Fair, die morgen wordt geopend, staat Nederland als gastland centraal. Op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds zijn zo’n twintig Nederlandse auteurs overgevlogen naar Beijing. Van hen komen Adriaan van Dis, Tim Enthoven, Hans Hagen en Herman Koch zondag 4 september ook in Nederland aan het woord: via een live beeldverbinding maakt Café Beijing op Manuscripta contact met Café Amsterdam in China. Het China-programma op Manuscripta is zondag te volgen in het gebouw Openbare Verlichting. Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen, vindt zaterdag 3 t/m maandag 5 september plaats op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Twee spraakmakende auteurs zijn voor Manuscripta speciaal uit China overgekomen. Su Tong (1963) verwierf internationale bekendheid door de verfilming van zijn novelle Vrouwen en bijvrouwen als Raise the Red Lantern. Mian Mian (1970) geldt als icoon van de alternatieve cultuur in China. Haar roman Candy is een ‘underground’ bestseller in China. Manon Uphoff leidt het debat over de vrijheid van de schrijver in China. De Chinese auteurs verblijven op uitnodiging van het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het IIAS als writer in residence in Amsterdam.

Behalve Chinese auteurs, verwelkomt Manuscripta dit jaar ook de Engelse John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama), de Franse Marie NDiaye, winnaar van de Europese Literatuurprijs voor haar boek Drie sterke vrouwen en de eveneens Franse Prix Goncourt-winnaar Laurent Binet, met HhhH nu op de 28ste positie in de Bestseller 60. Op Manuscripta gaan onze Vlaamse buren in gesprek met Nederlandse collega’s. Zes dubbelinterviews over elkaars (nieuwste) werk en over de relatie tussen Nederland en Vlaanderen: kennen we elkaars schrijvers eigenlijk wel? Met onder meer Erik Vlaminck en Daniël Rovers, Stefan Brijs en Daan Heerma van Voss, Rachida Lamrabet en Jan Siebelink. Op de vakdag van Manuscripta, maandag, spreekt de Canadese bibliotheekgoeroe en trendwatcher Stephen Abram over de toekomst van bibliotheken.

Lees ook:Boekenfestival Manuscripta komt met eerste namen
Lees ook:Manuscripta druk bezocht; boek en schrijver populair
Lees ook:‘Avond van Manuscripta’ met internationale auteurs
Lees ook:Dick Swaab presenteert Wij zijn ons brein in China
Lees ook:Meer dan honderd auteurs op Manuscripta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.