Symposium jeugdliteratuur behandelt verschil in leesstijl tussen jongens en meisjes

De vele onderzoeken in de afgelopen decennia naar leesgedrag, leesattitude en leesvoorkeuren van kinderen laten keer op keer zien dat meisjes meer lezen dan jongens, dat meisjes positiever staan tegenover lezen en dat er verschillen zijn in leesvoorkeur. Hoe komt het dat jongens op latere leeftijd minder lezen en lezen ook minder leuk vinden dan meisjes? Tijdens het symposium Iedereen leest! Een doorgaande leeslijn voor meisjes én jongens dat op 27 januari plaatsvindt aan de Universiteit van Tilburg, zullen auteurs en deskundigen ingaan op die vragen.

De vijfentwintigste editie van het Tilburgse symposium over (jeugd)literatuur, lezen en onderwijs wil bij de hernieuwde aandacht voor leesvoorkeuren van jongens en meisjes aansluiten. Daartoe worden lezingen gehouden door wetenschappers, auteurs en illustratoren over gender, (jeugd)literatuur en andere media. Wat zijn precies de voorkeuren van jongens en meisjes als het om lezen gaat? Avonturenverhalen en oorlogsboeken zijn favoriet bij jongens. Meisjes lezen dit soort boeken ook graag, maar houden daarnaast van meisjesboeken. Jongens hebben daar weinig mee op. Verschillen ze ook in hun belangstelling voor de verschillende media? Sluit het aanbod voldoende aan bij de verschillende interesses? Kunnen jongens wel gestimuleerd worden om te lezen?

De sprekers op het symposium Iedereen leest! zijn onder meer: Aad Meinderts, directeur van de Stichting Lezen; Coosje van Pol, onderzoeker aan de UvT; Tjibbe Veldkamp, kinderboekenschrijver; Vanessa Joosen, onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen en Marion van Coolwijk, kinder- en jeugdboekenschrijver en directeur van het Instituut Kind in Beeld.

(Persbericht UVT)

Lees ook:Staat van het Boek: Vlaanderen en Nederland werken samen
Lees ook:Boeken nog steeds populair bij scholieren
Lees ook:Benali, Benzakour en Bloem genomineerd voor E. du Perronprijs 2009
Lees ook:Waarom we allemaal van Mars komen
Lees ook:Paul Sebes geeft tips in de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.