Staat van het Boek: Vlaanderen en Nederland werken samen

Voor het eerst organiseren Vlaanderen en Nederland samen een symposium voor het boekenvak. Onder de naam ‘de Staat van het Boek’ (vanouds de titel van het Vlaamse congres) bundelen zij hun eigen, succesvolle jaarcongressen tot een aantrekkelijk dubbelprogramma op twee achtereenvolgende dagen in april. De Staat van het Boek wil de veranderingen in het boekenvak overdenken vanuit Vlaams-Nederlands perspectief. Het programma loopt voor een groot deel parallel, maar legt waar nodig andere accenten.

Vlaanderen en Nederland organiseren al een aantal jaren elk hun eigen landelijke symposium voor het boekenvak. Met deze dubbele editie van de Staat van het Boek is het de eerste keer dat Vlaanderen en Nederland samen een symposium organiseren. Aan Vlaamse zijde wordt het symposium georganiseerd door het BoekenOverleg, het overlegplatform van de Vlaamse boekensector, en aan Nederlandse zijde door de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) en de Dr. P.A. Tiele-Stichting, en in samenwerking met de Nederlandse boekpromotieorganisatie CPNB.

Waarom de Staat van het Boek? De doelstelling van de Staat van het Boek is de turbulente ontwikkelingen in het boekenvak, die zich mondiaal manifesteren, in gezamenlijk Nederlands-Vlaams perspectief te overdenken; de verschillen en overeenkomsten tussen beide taalgebieden te analyseren en te integreren in verder beleid; en waar mogelijk de nieuwe uitdagingen samen tegemoet te treden. Vorm en thema van het symposium zijn op dit doel afgestemd. Alle stakeholders worden uitgenodigd – niet alleen auteurs, uitgevers, distributeurs, boekverkopers en bibliothecarissen, maar ook academici, politici en anderen die professioneel betrokken zijn bij het boek.

Auteurs, uitgevers, boekverkopers, bibliotheken, lezers: dat zijn de traditionele spelers in het boekenvak. Het is iedereen duidelijk dat zich in dit speelveld ongekende veranderingen voltrekken. De onderlinge verhoudingen verschuiven. Er zijn nieuwe partijen toegetreden. Waarden moeten opnieuw worden gedefinieerd, posities opnieuw ingenomen. Hoe kunnen de bestaande en de nieuwe spelers zich van elkaar (blijven) onderscheiden? Wat is ieders eigen unieke kracht? Kortom: wat is de toegevoegde waarde van elk van de spelers binnen de sector?

Programma De Staat van het Boek biedt een doordacht programma aan waarin verschillende visies aan bod komen, van zowel auteurs, uitgevers en boekverkopers als bibliotheken en lezers. De opzet en programma-indeling in beide landen is gelijk, maar de sprekers kunnen per land verschillen. De uitkomsten worden gezamenlijk geanalyseerd.
- In het eerste plenaire deel geven gezaghebbende vertegenwoordigers hun visie in een kort statement en reageren zij kort op elkaar.
- Vervolgens is er een keuzeprogramma met twee keer drie parallelle sessies waarin gedreven boekenvakkers in wisselende samenstelling met elkaar in gesprek gaan. Zij gaan op zoek naar wat de unieke, onvervangbare waarde van zichzelf én die van de ander zou kunnen zijn in de toekomst. Marktcijfers zullen het geheel onderbouwen.
- In een laatste plenaire deel geeft in Vlaanderen een betrokken buitenstaander zijn visie op het gebodene. In Nederland is dit tevens de jaarlijkse Tiele-lezing van de Dr. P.A. Tiele-Stichting.

In Vlaanderen komen onder andere aan bod: auteurs Marc Reugebrink en Christophe Vekeman, Daniël Ropers, Harold Polis (uitgever De Bezige Bij Antwerpen), Iris Van Germeersch (voorzitter Vereniging Vlaamse Boekverkopers, boekhandel I*Boeks), Lieven Sercu (directeur Lannoo), Johan Vandenbroucke (boekhandel De Zondvloed), Krist Biebauw (bibliotheek Gent) en Fien Sabbe (Uitgelezen).
In Nederland zijn dat onder meer Kluun (auteur), boekverkoper Fabian Paagman (boekhandel Paagman), uitgever Rene Bego (Mo’Media), blogger en lezer Ernst-Jan Pfauth (NRC, Literaturfest) en Arne Gast (McKinsey, Tiele-lezing).

Alle info en details over beide programma’s vindt u vanaf donderdag 22 maart op www.staatvanhetboek.org.

Lees ook:Premier Elio Di Rupo krijgt boekenmand van Boek.be
Lees ook:Gulden Boek voor programmator van Literatuur Vooruit
Lees ook:Vlaams modelcontract voor algemene boeken
Lees ook:Kwakkelende grensverkeer van boeken tussen Nederland en Vlaanderen
Lees ook:Boekenweek in Nederland én Vlaanderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.