‘Paarden, zwaarden en rare baarden’ is bijzonder boek

‘Paarden, zwaarden rare baarden’ is een bijzonder boek. Het is zo geschreven dat het lijkt alsof je door een tijdschrift bladert. In dit boek lees je alles over de Olympische Spelen in de Romeinse tijd. Je wordt meegenomen naar zoveel jaar voor Christus en leest alles over hoe bijzonder sporten toen was. Chantal Bolleman vertelt er meer over.

‘Paarden, zwaarden en rare baarden is een raar boek. Het is namelijk geen boek, het is een tijdschrift. Een sporttijdschrift uit Rome. Niet dat er ooit tijdschriften hebben bestaan in de tijd van grote heersers als Julius Caesar, Augustus of Trajanus. Maar stel nou dat die bladen er wel waren geweest, dan hadden er dit soort artikelen en interviews in gestaan. Het leek ons een mooie manier om te laten zien hoe de Olympische Spelen, de gladiatorengevechten en wagenrennen er vroeger uit hebben gezien. Want over die drie onderwerpen gaat dit boek. Het waren de belangrijkste sportfestivals in die tijd. Het verschil is alleen dat verliezen enorme gevolgen kon hebben: het ging letterlijk om leven of dood’, aldus de auteurs.

Het boek is opgebouwd in verschillende categorieën. Achtergrondverhalen worden afgewisseld met interviews en die worden weer afgewisseld met advertenties, korte nieuwsberichten en zelfs een abonnement advertentie. Ook overlijdensadvertenties ontbreken niet. Alles heeft te maken met sporters, oud-sporters en mensen die leefden in de tijd van de Romeinse Olympische Spelen. De verschillende categorieën komen meerdere keren voor zodat er wel enige regelmaat in het boek zit, net zoals in een tijdschrift. Dit maakt het boek erg overzichtelijk.

De verhalen in het boek worden vanuit verschillende perspectieven bekeken waardoor je een heel veelzijdig beeld van het leven tijdens de Olympische Spelen krijgt. Vrouwen waren bijvoorbeeld niet toegestaan en alle sporters moesten naakt sporten. Ook waren de gevechten zo hard dat je of dood ging of je overleefde het. Overigens worden deze gebeurtenissen niet vervelend beschreven. Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere personen uit de tijd van de Romeinen. Hierdoor is het boek niet alleen leuk voor kinderen, ondanks dat dit wel de doelgroep is. Dankzij alle achtergrondverhalen en interviews met ‘sporters’ leer je ook nog heel veel van het boek. Naast een leesboek is het ook een soort leerboek. Erg leuk en super interessant.

Daarnaast heeft het boek geïllustreerde tekeningen in de kleuren zwart, wit en grijs. Leuk als verduidelijking bij de tekst. Kortom een erg leerzaam en leuk boek. Die ook interessant is voor een wat oudere doelgroep. Je maakt de sporten in de Romeinse tijd van heel dichtbij mee.

Tekst: Chantal Bolleman

[isbn]9789045115405[/isbn]

Lees ook:Olympisch leesvoer
Lees ook:Ireen Wüst: niet de enige homoseksuele topsporter
Lees ook:Boekje met sporthelden bij bibliotheek #kinderboekenweek
Lees ook:Dagboek van een sportgek: volle sportzomer Mart Smeets
Lees ook:Zwart gat voor Kramer en Kemkers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.