Waarom is Churandy Martina zo blij; lees zijn biografie

Waarom is Churandy Martina zo blij? De biografie van de succesvolle atleet die tijdens de Olympische Spelen in Londen uitgroeide tot publiekslieveling is net verschenen. Met een voorwoord van zwemkampioen Pieter van den Hoogenband.

Churandy Martina stond afgelopen zomer in Londen in drie olympische atletiekfinales, op de 100, 200 en 4×100 meter. Een historische prestatie voor een Nederlandse atleet. Weliswaar veroverde hij geen medaille, wel stal hij de harten van miljoenen Nederlanders vanwege zijn eeuwige positivisme. ‘Ik ben blij’, Martina’s bekende oneliner, staat symbool voor de vrolijke wijze waarop hij in het leven staat.

Zijn bijzondere gave om met een lach over sportieve of persoonlijke teleurstellingen heen te stappen, ontwikkelde hij in de jaren voor Londen. In een leerzaam proces van vallen en opstaan. Want in het leven van Martina werd lang niet altijd gelachen. Er werd ook gehuild. Om grote nederlagen op de atletiekbaan, zoals zijn diskwalificatie tijdens de Spelen in Peking (2008) die hem een historische zilveren medaille kostte. Maar ook om dramatische gebeurtenissen in zijn persoonlijke leven.

De biografie van Churandy Martina schetst een authentiek beeld van een getalenteerde atleet die opgroeide op Curaçao en door zijn sport een man van de wereld werd. Iemand die met zijn positieve levensinstelling inmiddels een voorbeeldfunctie vervult voor jong en oud.

Over de auteur
Frank Woestenburg is sportjournalist bij De Telegraaf. Hij schreef in de loop der jaren over tal van sporten en evenementen, waaronder de Olympische Zomer- en Winterspelen. Als atletiekspecialist maakte hij de opkomst van Churandy Martina en zijn belangrijkste successen van zeer nabij mee. Eerder verscheen van zijn hand de succesvolle biografie van schaatsster Marianne Timmer.

[isbn]9789043915625[/isbn]

Lees ook:Olympisch leesvoer
Lees ook:Architecten profileren zich
Lees ook:Dagboek van een sportgek: volle sportzomer Mart Smeets
Lees ook:Zwart gat voor Kramer en Kemkers?
Lees ook:De Zamperini Legende, het non-fictie boek van het jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.