‘Voor ik afscheid neem’ – Aangrijpend, mooi en meeslepend

Wat zou je doen als je erachter kwam dat je lichaam steeds zwakker en zwakker gaat worden? Susan Spencer-Wendel koos ervoor haar laatste kracht te gebruiken voor een onvergetelijk jaar. In haar boek ‘Voor ik afscheid neem’ beschrijft ze het mooiste jaar van haar leven.

Journalist en moeder van drie jonge kinderen Susan wordt in het boek gediagnosticeerd met ALS. Een progressieve neurologische ziekte die voor steeds verdere krachtverlies en verlamming zorgt, tot uiteindelijk je ademhalingsspieren verlammen. Na het horen van de diagnose besluit Susan dat ze een onvergetelijk jaar gaat beleven. Ze plant reizen in, spendeert veel tijd met haar kinderen en vindt tijd om tussendoor een boek te schrijven.

‘Haar lichaam wordt steeds zwakker, haar levenskracht steeds groter’ staat op de achterkant van ‘Voor ik afscheid neem’. Iets wat helemaal waar is. Het hele boek lang ben je verwonderd over de kracht die Susan nog bezit om een onvergetelijk jaar te beleven. De reizen die ze maakt, de levenslust om iets na te laten voor haar kinderen en het boek te schrijven die zij in zeer verzwakte staat heeft getikt.

Susan is een bewonderenswaardige vrouw en dat maakt het boek fijner om te lezen. Ze inspireert je en neemt je mee in haar wereld die door ALS wordt gevormd. Het boek is erg meeslepend en vaak is het lastig om hem weg te leggen. Hoewel het geen chronologisch verhaal is of een spanningsboog heeft, is het wel erg aangrijpend. Je wilt graag verder lezen hoe haar mooie jaar verder is verlopen en hoe ze haar laatste tijd heeft doorgebracht.

Het boek lezen is erg intiem. Susan gaf je echt een kijkje in haar laatste levensjaar waarin ze veel heeft gereisd. Het is ook erg persoonlijk. Er staat bij elk hoofdstuk een foto, ze deelt werkelijk al haar ervaringen en is heel open over haar ziekte en de dingen die ze meemaakt. Verschillende aspecten daarvan komen aan bod. Hoe ze zichzelf permanente make-up cadeau heeft gedaan, hoe ze steeds zwakker wordt en lichaamsfuncties verliest, maar ook hoe ze omgaat met haar drie jonge kinderen waarvan ze binnenkort afscheid zal moeten nemen.

Voor ik afscheid neem’ is een prachtig boek. Aangrijpend, mooi en meeslepend. Hoe Susan haar laatste jaar doorbrengt is erg bewonderenswaardig en ze beschrijft het op zo’n prachtige en openhartige manier. Je leert haar steeds beter kennen en als het einde van het boek eenmaal in zicht komt, voel je een kleine brok in je keel opkomen. Vooral bij het lezen van de laatste pagina. Een prachtig einde, van een prachtig boek.

Tekst: Yolande Tump

[isbn]9789400502918[/isbn]

Lees ook:Trouwplanner voor huwelijk, uitvaartplanner voor afscheid
Lees ook:Afscheid van Hugo Claus
Lees ook:Wachten op de biografie van Susan Boyle
Lees ook:Harry Mulisch herdacht (bekijk afscheid hier)
Lees ook:Openhartige verhalen over de dood en afscheid nemen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.