Openhartige verhalen over de dood en afscheid nemen

Ieder mens sterft, maar niet iedereen is in staat daarover te praten. Hoe ervaren mensen hun laatste levensfase? Wat denken zij, waaraan denken zij terug, wat zijn hun gedachten over ‘leven na de dood’? In de NRC-rubriek ‘Het laatste woord’, wekelijks in de weekendeditie, spreken mensen openhartig over de manier waarop zij afscheid nemen van het leven. Deze verhalen zijn nu gebundeld in het boek ‘Het laatste woord’ van Gijsbert van Es.

Wat opvalt, is de rust die velen ervaren bij het naderende einde. Een 85-jarige vrouw met beginnende Alzheimer zegt enkele dagen voordat zij door euthanasie zal overlijden: “Ik ben benieuwd hoe het is om dood te zijn. Voel je dat – dood zijn? Ik denk het niet, maar ik wil het wel heel graag weten.”

Over de auteur
Gijsbert van Es is redacteur van NRC Handelsblad. Als adjunct-hoofdredacteur nam hij het initiatief tot de oprichting van nrc.next. In 2010 herschreef en bewerkte hij Multatuli’s roman ‘Max Havelaar’ in modern Nederlands en werkte hij mee aan diverse boeken en producties over de Nederlandse geschiedenis (onder andere ‘Verleden van Nederland’).

[isbn]9789046814741[/isbn]

Lees ook:Een blik in de eeuwigheid – gedeelde ervaringen met de dood
Lees ook:Cornald Maas heeft duizend vragen over de dood
Lees ook:Martin Bril herdacht in besloten kring
Lees ook:Waarom worden mannen kaal?
Lees ook:Thijs Zonneveld winnaar Sportblokjesbokaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.