Hoe verandert internet je manier van denken?

Edge.org stelt jaarlijks één vraag aan een selectie van de meest interessante wetenschappers en kunstenaars ter wereld. Het resultaat is een bundel van soms confronterende, soms contra-intuïtieve en vaak verhelderende ideeën. Dit jaar geven 151 denkers antwoord op de vraag hoe internet hun manier van denken verandert.

Bioloog Richard Dawkins voorziet bijvoorbeeld steeds meer integratie tussen het internet en onze eigen denkfuncties, terwijl June Cohen (van TED.com) juist een terugkeer ziet naar onze ware aard. Hoogleraar journalistiek Charles Seife ervaart dat zijn brein verandert in een metageheugen dat alleen de verwijzingen naar ideeën onthoudt, muzikant Brian Eno constateert dat de waarde van authenticiteit toeneemt, en Steven Pinker, auteur van The Blank Slate, ziet juist geen enkele verandering in onze manier van denken. Verder zijn Nicholas Carr en Nassim N. Taleb het roerend met elkaar eens dat een stevig internet-dieet essentieel is om bepaalde vormen van concentratie en denkvermogen in stand te houden.

Een interessant boek dat je zelf ook aan het denken zet. Na afloop stel je jezelf zeker deze vraag: hoe heeft internet mijn manier van denken gewijzigd?

[isbn]9789490574123[/isbn]

Lees ook:151 apps voor je brein; hier word je slimmer van
Lees ook:156 eurekamomenten op een presenteerblaadje
Lees ook:40 dagen zonder internet
Lees ook:Het begint met een idee; boek van TEDxAmsterdam
Lees ook:Kanker is geen ziekte…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.