Hoe word je een beter mens; luisterboek helpt

‘Wenken voor het goede leven. Over 2500 jaar deugdethiek, van Aristoteles tot Nussbaum’ is recent verschenen. Tegen de achtergrond van het huidige individualisme, de moderne vrijheid en de permissieve samenleving zien tal van hedendaagse auteurs de noodzaak en urgentie van een actuele deugdethiek en een nieuwe moraal. In hun voordrachten bespreken Maarten van Buuren en Joep Dohmen tien beroemde klassieke en moderne denkers over deugden.

De deugdethiek behandelt de moraal in termen van deugdelijkheid, voortreffelijkheid of virtuositeit. Het gaat hierbij niet om het excelleren zoals in een tak van sport of in het management. Het doel is te excelleren als persoonlijkheid.

Dao en Aristoteles waren de eerste wegwijzers naar zelfontplooiing en karaktervorming door persoonlijke en sociale deugden te ontwikkelen. Het doel is niet alleen het vormen van sterke karakters, maar bovendien het behoud van sociale kaders en gemeenschap. Sedertdien kent elke tijd zijn eigen invulling van de deugdethiek. Van Buuren en Dohmen maken de huidige terugkeer van de deugdethiek op overtuigende wijze inzichtelijk voor een breed publiek.

Inhoudsopgave
CD1. Daoïsme: doen door niet te doen
CD2. Aristoteles: de oorsprong van de deugdethiek
CD3. Epicurus: brief over het geluk
CD4. Machiavelli: kampioen van de klassieke deugd
CD5. Nietzsche: de deugd
CD6. MacIntyre: herwaardering van de klassieke deugdethiek
CD7. Rorty: het New Pragmatism
CD8. Sennett: de sociale deugdethiek
CD9. De Waal: empathie en het belang van een evolutionaire moraal
CD10. Nussbaum: de herwaardering van Aristoteles

Over de sprekers
Prof. dr. Maarten van Buuren is als hoogleraar moderne Franse letterkunde verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in literatuurtheorie en Franse literatuur uit de 19e en 20e eeuw. Prof. dr. Joep Dohmen is hoogleraar Wijsgerige en Praktijkgerichte Ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. In 1992 was hij medeoprichter van Filosofie Magazine. Eerder verscheen van hen het hoorcollege ‘Levenslot Of Levenskunst?‘.

[isbn]9789085301103[/isbn]

Lees ook:Maarten van Rossem beschrijft vrijemarktdenken
Lees ook:De psychologie van ons bijgeloof
Lees ook:Boek over kindermisbruik Rooms-Katholieke kerk actueel
Lees ook:Vrome zondaars biedt onthullend overzicht misbruik RK Kerk
Lees ook:Hoe de Oudheid ons heeft gevormd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.