Herinneringen aan bijzondere vriendschap met Anne Frank

Jacqueline van Maarsen groeit op in Amsterdam in de jaren dertig en leidt een heel gewoon zorgeloos leven. Totdat de oorlog uitbreekt en de Duitsers Nederland bezetten. Jacqueline moet naar een Joodse middelbare school en raakt bevriend met haar klasgenootje Anne Frank. ‘Mijn liefste vriendinnetje’ noemt Anne haar in Jacquelines poesiealbum.

Ze beloven elkaar een afscheidsbrief te schrijven als een van hen zal moeten vertrekken. Die belofte lijkt Anne niet na te komen als de familie Frank in de zomer van 1942 onverwacht verdwenen is, en pas na de oorlog begrijpt Jacqueline waarom. Ze krijgt de afscheidsbrief te lezen die Anne schreef maar niet verstuurde. Dan leest Jacqueline ook Annes dagboeken, waarin ze zelf onder de naam Jopie veelvuldig voorkomt.

Een fragment uit het boek
Als ik het boek uit heb schrijf ik meneer Frank een briefje om hem te bedanken. Eigenlijk denk ik niet dat Annes boek veel gelezen zal worden. Wie heeft er nu nog zin om iets over de oorlog te lezen. Iedereen is blij dat die voorbij is. Maar om hem een plezier te doen schrijf ik op het eind van mijn brief: Misschien wordt Annes boek nog eens beroemd!

Over de auteur
Jacqueline van Maarsen schreef eerder haar herinneringen op in een boek voor volwassenen: ‘Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank’ (2003). Op verzoek van onder anderen haar kleinkinderen besloot ze haar unieke levensverhaal ook voor kinderen op papier te zetten.

[isbn]9789045111551[/isbn]

Lees ook:Anne Frank te bewonderen op YouTube
Lees ook:David Barnouw over het fenomeen Anne Frank
Lees ook:Disney werkt aan Anne Frankfilm
Lees ook:‘Anne Frank, tachtig jaar’ vrijdag op Nederland 2
Lees ook:Anne Frank schreef meer dan aantekeningen in dagboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.