‘Anne Frank, tachtig jaar’ vrijdag op Nederland 2

Nederland 2 besteedt vrijdag veel aandacht aan de tachtigste geboortedag van Anne Frank (12 juni 1929). NOS en NPS hebben voor deze gelegenheid de handen ineen geslagen en maken vanuit het Anne Frank Huis in Amsterdam een rechtstreekse uitzending met gasten uit binnen- en buitenland.

In ‘Anne Frank, tachtig jaar’ gaat presentator Rob Trip op zoek naar antwoorden op allerlei vragen die bestaan over de wereldberoemde Joodse dagboekschrijfster. De anderhalf uur durende uitzending begint om 20.25 uur. De actualiteitenrubriek Netwerk vervalt wegens het speciale programma.

Eindredacteur Ad van Liempt (NPS Geschiedenis) knijpt zich in zijn handen bij zoveel televisietijd voor dit jubileum. “Er komen ongeveer een miljoen mensen per jaar naar het Anne Frank Huis. Het lijkt wel of Anne Frank in het buitenland bekender is dan in Nederland. In de uitzending hopen we veel vragen te kunnen beantwoorden over wie Anne nou eigenlijk was.”

Vragen die de tv-makers zich stellen zijn onder meer: Wat heeft Anne meegemaakt in de laatste maanden van haar leven? Wie was haar zus Margot? Waarom is het dagboek van Anne wereldberoemd en een symbool voor de jodenvervolging geworden? Hoe is haar leven in de loop der jaren in beeld gebracht en is al die aandacht terecht?

In vooraf opgenomen filmpjes en in rechtstreekse gesprekken probeert Rob Trip antwoorden op dergelijke vragen te vinden. Hij praat onder anderen met Hans Westra, directeur van de Anne Frank Stichting, David Barnouw (onderzoeker NIOD) en Jeroen Krabbé, die een toneelvoorstelling maakte over de onderduikperiode in het achterhuis. Ook Buddy Elias, een volle neef van Anne Frank, is te gast.

In maart 1945 stierf Anne Frank in concentratiekamp Bergen-Belsen aan uitputting en/of vlektyfus.”Als je daar in Bergen-Belsen rondloopt, hoor je dat Japanse filmploegen daar tegenwoordig nog geregeld langskomen om de geschiedenis van Anne Frank in beeld te brengen”, vertelt Van Liempt. “Dat is bijzonder als je je bedenkt dat de Japanners nauwelijks tot geen aandacht hebben voor wat er zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in hun eigen regio heeft afgespeeld. Ik denk dat Anne zo’n internationaal symbool is geworden, omdat zij het verhaal van de oorlog in één persoon samenbrengt. Het maakt de identificatie makkelijker. Bovendien heeft ze een heel goed dagboek geschreven. Het is bijzonder dat je als lezer al weet hoe het verhaal afloopt, terwijl de schrijfster op het moment van schrijven dat nog niet wist.”

Rob Trip werkt momenteel aan een langere reeks over de oorlog, die in het najaar wordt uitgezonden. Parallel aan die (volwassenen)reeks komt er ook een oorlogsserie speciaal voor de jeugd. Trip is voor die werkzaamheden uitgeleend door de NOS aan de NPS. “Maar na de zomer ga ik weer aan de slag op de nieuwsvloer van de NOS. Wat ik daar precies ga doen, is nu nog niet bekend.”

Trip sprak mensen die Anne Frank in haar moeilijkste uren hebben meegemaakt. “Voor mij was het meest bijzonder, dat een van de betrokkenen mij laat doorschemeren dat het huis in Amsterdam eigenlijk het Margot Frank Huis zou moeten heten.” Margot heeft ook een dagboek geschreven, maar dat is zoek geraakt. “De geïnterviewde zegt het niet met zoveel woorden, maar vindt dat Anne er altijd zo tussen zat en dominant aanwezig was. Maar dat is ook logisch voor een puber in zo’n moeilijke situatie”, schetst Trip. (ANP)

Lees ook:Nieuwe verfilming ‘Het Dagboek van Anne Frank’ te zien op 4 mei
Lees ook:Anne Frank te bewonderen op YouTube
Lees ook:Anne Frank schreef meer dan aantekeningen in dagboek
Lees ook:David Barnouw over het fenomeen Anne Frank
Lees ook:Anne Franks dagboeken en geschriften permanent te zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.