Nieuwe selectie uit werk van H.L. Wesseling

Van toen en nu bevat een nieuwe selectie uit het omvangrijke essayistische werk van de bekende Leidse historicus H.L. Wesseling. De hier bijeengebrachte artikelen, voordrachten en beschouwingen beslaan een breed terrein. Naast politieke zaken als de bezwaren van paarse coalities, het verlies aan nationale soevereiniteit en de toekomst van de natiestaat komen ook andere actuele onderwerpen aan de orde. Zo besteedt Wesseling kritische aandacht aan de Franse wetgeving over slavernij en genocide, de Nederlandse dekolonisatiepolitiek, de relatie tussen geloof en moraal, wetenschapsfraude en de amerikanisering van de Nederlandse universiteiten.

Een aparte selectie is gewijd aan de betrekkingen tussen Europa en Afrika, een van Wesselings specialismen, met bijdragen over Egypte, Congo en Zuid-Afrika. Daarnaast wordt ingegaan op algemene problemen van de hedendaagse geschiedschrijving: overeenkomsten en verschillen tussen geschiedschrijving en literatuur, de rol van leermeesters en de opkomst en ondergang van het Nationaal Historisch Museum. Met Van toen en nu laat Wesseling wederom zien dat hij behoort tot de top van de Nederlandse essayistiek.

H.L. Wesseling is emeritus hoogleraar algemene geschiedenis in Leiden en oud-rector van het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) te Wassenaar. Hij is de auteur van vele succesvolle boeken als Verdeel en heers en Frankrijk in oorlog en recentelijk De man die nee zei. Charles de Gaulle, 1890-1970. Zijn werk is vertaald in het Frans, Duits, Engels, Spaans, Portugees, Italiaans, Zweeds en Chinees.

[isbn]9789035140905[/isbn]

Lees ook:David Van Reybrouck wint Libris Geschiedenis Prijs 2010
Lees ook:Wie wint de Libris Geschiedenis Prijs 2010?
Lees ook:Een nieuwe staat; 200 jaar Koninkrijk
Lees ook:Maand van de Geschiedenis met vele schrijvers
Lees ook:Zwarte canon over de schaduwzijde van de geschiedenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.