Ruud van Hemert slaat wild om zich heen in biografie

Vrijwel niemand in het Nederlandse filmwereldje wordt gespaard in autobiografie van regisseur Ruud van Hemert. Hij is bekend van speelfilms als ‘Schatjes!’, ‘Mama is boos’ en ‘Ik ook van jou’. Zelfs de vorig jaar overleden Antonie Kamerling ontkomt niet aan de messcherpe kritiek van Van Hemert.

In ‘De Bruut’, een verwijzing naar zijn weinig flatteuze bijnaam, fileert Van Hemert meedogenloos de ijdelheid van acteurs en actrices, en de ongebreidelde geldzucht en domheid van de gemiddelde producent. Om smaadprocessen te voorkomen heeft Van Hemert van zijn ‘slachtoffers’ alleen de initialen vermeld met daarbij een cryptische omschrijving.

In 1984 was ‘Schatjes!’ het speelfilmdebuut van Van Hemert, die het gymnasium had verlaten om acteur te worden, maar tegen wil en dank eerst als cameraman en later als programmamaker bij de VPRO-televisie naam maakte. Ook schreef hij scenario’s en gaf hij acteerlessen, gebaseerd op Method Acting. Van Hemert is een perfectionist die het uiterste vergt van zijn acteurs, een instelling waaraan hij zijn bijnaam overhield.

Tegenwoordig geniet Van Hemert van het uitzicht op zee op zijn eigenhandig verbouwde boerderij in de bergen van Zuid-Spanje. Hij bereidt daar culinaire hoogstandjes voor een ieder die maar langskomt. Daarnaast is hij bouwvakker, ecologisch boer, columnist, kippenfokker en wielrenner.

In vermakelijk en soms venijnig proza schetst Van Hemert in ‘De Bruut’ het grenzeloze getob bij de Nederlandse film. Hij onthult daarbij het vaak schaamteloze gekonkel, de achterklap en de koketterie. Maar het is vooral een eerlijk boek waarin de auteur niet schroomt zich kwetsbaar op te stellen. En als er één ding duidelijk wordt is dat wel zijn onvoorwaardelijke liefde voor het filmvak en de moeilijke keuzes die daarin gemaakt moeten worden.

[isbn]9789085483120[/isbn]

Lees ook:Culinair, erotisch en exotisch…
Lees ook:Roman over een beoogd Tourwinnaar
Lees ook:De wondere wereld van Het culinaire ABC
Lees ook:Sonja Bakker verlegt grenzen met Rik Felderhof
Lees ook:Foer, Franssen en De Hoog over geheugentraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.