2013 Jaar van het Voorlezen: leescoalitie van start

Stichting Lezen, de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB) en Stichting Lezen & Schrijven bundelen de komende jaren hun krachten in de Leescoalitie. Dé landelijke spelers op het gebied van leesbevordering werken hierin samen om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot lezen en voorlezen. Dit onder het motto: Wij gaan (voor)lezen. In aanwezigheid van H.K.H. Prinses Laurentien werd zojuist op de Bibliotheek- tweedaagse in Middelburg het officiële startsein voor de Leescoalitie gegeven. Tijdens deze bijeenkomst riep de nieuw opgerichte Leescoalitie 2013 uit tot het Jaar van het Voorlezen.

Bij de start van de Leescoalitie benadrukte Prinses Laurentien het belang van een gezamenlijke aanpak: “Samen kunnen we laaggeletterdheid voorkomen en verminderen. De beschikbaarheid en zichtbaarheid van leesmateriaal is daarbij essentieel. Thuis, op school, in de bibliotheek en daarbuiten.” Lezen verrijkt en opent deuren, zowel letterlijk als figuurlijk. Het is een voorwaarde om mee te kunnen doen in de maatschappij. Daarom wil de Leescoalitie zoveel mogelijk mensen bereiken en stimuleren om te lezen en voor te lezen. De participerende organisaties werken hier zowel individueel – in hun bestaande campagnes – als gezamenlijk aan.

Stichting Lezen bestaat volgend jaar 25 jaar, De Nationale Voorleeswedstrijd 20 jaar, BoekStart wordt vijf jaar en De Nationale Voorleesdagen wordt voor de tiende keer gehouden. Aanleiding genoeg voor de Leescoalitie om 2013 uit te roepen tot het Jaar van het Voorlezen. Twaalf maanden lang wordt campagne gevoerd rondom voorlezen en iedereen wordt uitgenodigd mee te doen. Boekhandels, auteurs, bibliotheken, scholen, kinderdagverblijven en ook particulieren en bedrijven kunnen hun bijdrage leveren aan het uitdragen van het belang van en plezier in voorlezen. Zo wil het Jaar van het Voorlezen ervoor zorgen dat voorlezen een vanzelfsprekend onderdeel wordt van ieders leven.

Klik hier om er nog meer over te lezen.

Lees ook:2013 Jaar van het Voorlezen; volop leuks op agenda
Lees ook:Recordpoging simultaan voorlezen
Lees ook:Prinses Laurentien leest voor bij Voorleesontbijt
Lees ook:Prinses Laurentien: ‘Voorlezen investering in toekomst kind’
Lees ook:Prinses Laurentien leest 6 oktober voor in de Efteling

0 reacties op “2013 Jaar van het Voorlezen: leescoalitie van start

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.