Essay Maand van de Geschiedenis Wat een held!

Wie de krant leest, ontkomt niet aan de indruk dat de Nederlandse geschiedenis vooral een beschamende geschiedenis is. Jan Pieterszoon Coen was een moordenaar en koningin Wilhelmina had zich veel krachtiger moeten uitspreken tegen de Jodenvervolging. Terwijl Nederland een verrassende rijkdom aan dappere, grootmoedige, aardige en intelligente historische helden heeft. Zij zijn en blijven de hoofdschotel van de vaderlandse geschiedenis. Want de verbinding met het verleden loopt via spannende verhalen over tastbare mensen, voorbeelden aan wie je je kunt optrekken. Martin Sommer neemt het op voor vaderlandse helden.

In zijn nieuwe boek Wat een held! zet hij tien helden uit de vaderlandse geschiedenis op een voetstuk. Van de ouderwetse held-vechtersbaas Julius Civilis tot de held van de soberheid Willem Drees en de heldin van de onschuld Anne Frank. Met als slotsom dat de Nederlandse held vooral een ‘gewone’ held is.

‘Wat een held!’ is het essay van de Maand van de Geschiedenis, die 28 september van start gaat.

Over de auteur
Martin Sommer is politiek redacteur van de Volkskrant en schrijft een column in Historisch Nieuwsblad. Hij schreef eerder ‘Krantebeest‘ (1993), ‘Heimwee naar Frankrijk‘ (2003), Dorp in Picardië (2004) en ‘Onder Onderwijzers En Andere Gemengde Berichten‘ (2006).

[isbn]9789085712527[/isbn]

Lees ook:David Barnouw over het fenomeen Anne Frank
Lees ook:Anne Frank te bewonderen op YouTube
Lees ook:Musical over Anne Frank in Nederlandse theaters
Lees ook:Anne Franks dagboeken en geschriften permanent te zien
Lees ook:Zwarte canon over de schaduwzijde van de geschiedenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.