Lijsttrekkers moeten dit boek lezen voor verkiezingen

Verkiezingsdebatten op televisie beïnvloeden het verloop van de campagne en de uitslag van de verkiezingen. Ze nemen een belangrijke plaats in binnen onze democratie. Toch is de kwaliteit van de Nederlandse verkiezingsdebatten heel matig.

Dit komt vooral doordat er in ons land geen brede kennis is op het gebied van retorica en debat. Generaties lang is retorica verwaarloosd in het onderwijs. De gevolgen zie je terug in de hele samenleving en dus ook bij verkiezingsdebatten. Programmamakers nemen de debatten niet serieus genoeg, de presentatoren vullen hun rol verkeerd in en politici bereiden zich niet goed voor.

In zijn boek Feest van de democratie legt Roderik van Grieken aan de hand van vele voorbeelden bloot wat er fout gaat bij verkiezingsdebatten en hoe het beter kan. Interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in het politieke debat of zelf regelmatig debatteert. Wat zijn de regels voor een goed debat en hoe zorg je ervoor dat je overtuigend debater bent? Het komt allemaal helder en aansprekend aan bod.

Over de auteur
Roderik van Grieken is oprichter en directeur van het Nederlands Debat Instituut en analyseert regelmatig politieke debatten op radio en televisie. Ook publiceert hij geregeld artikelen over het politieke debat in diverse kranten en tijdschriften. Hij leidt wekelijks debatten in binnen- en buitenland, begeleidt topmanagers en politici en promoot al vijftien jaar debat- en retoricaonderwijs. Hij is tevens de bedenker van het debatformat van het Carrédebat dat RTL4 in de aanloop naar de verkiezingen uitzendt en dat in 2010 werd genomineerd als beste informatieve televisieprogramma van het jaar.

[isbn]9789035138810[/isbn]

Lees ook:Debatteren om te winnen
Lees ook:Frits Bolkestein: Cassandra tegen wil en dank
Lees ook:Een andere kijk op Iran
Lees ook:Wij begrijpen elkaar uitstekend
Lees ook:Literaire auteurs nemen rol intellectuelen over in Europees publiek debat

2 reacties op “Lijsttrekkers moeten dit boek lezen voor verkiezingen

  1. E. Jansen

    Weinig kritisch overnemen van een stuk. Van Grieken heeft de neiging om wat door te schieten teneinde zijn eigen bureau beter uit de verf te laten komen. Niets mis mee maar wees wel kritich. Neem ook bijvoorbeeld zijn artikel in de Volkskrant (http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11009/Roderik-van-Grieken/article/detail/3305844/2012/08/25/Verkiezingsdebat-is-te-amateuristisch.dhtml) en de nuance op het argumentatieblog (http://www.argumentatieblog.nl/2012/08/het-verkiezingsdebat-informeerde-ons.html). Een slecht debat zegt ook veel.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Patricia de Ryck

    Bedankt voor je bericht E. Jansen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.