Iedereen heeft het over Vijftig tinten grijs van E.L. James

Iedereen heeft het over ‘Vijftig tinten grijs’ van E.L. James. Het boek dat vandaag in Nederland verschijnt, ging in Engeland in de eerste week zelfs 100.000 keer over de toonbank. In de VS zijn er al 3,5 miljoen exemplaren verkocht en in 33 landen zal het boek verschijnen.

‘Vijftig tinten grijs’ is een erotische roman die wordt omschreven als ‘mommy porn’ en die in het hele land vrouwen het hoofd op hol brengt. Op Facebook, op het werk, op het schoolplein en in de sportschool – sneller dan vuur verspreidt zich het gerucht over het boek dat elk huwelijk zal opschudden. Of, zoals een handgeschreven briefje op het omslag van de paperback in de plaatselijke boekwinkel meldt: ‘Ja, inderdaad, dit is dat ene boek waar iedereen het over heeft.’

Het probleem was dat het nergens meer te krijgen was. Het eerste boek van de trilogie werd uitgegeven bij een piepkleine Australische uitgeverij die de gigantische vraag ernaar in het geheel niet aankon. Het leeuwendeel van de verkoop (meer dan 250.000 exemplaren van alle drie de boeken) verliep via de discrete, digitale weg. Hierdoor kwam het in no time binnen op nummer 1 in de New York Times-bestsellerlijst.

Amerikaanse uitgevers hebben nu uitgevochten wie de eer heeft om de heruitgave van het boek op zich te nemen: het is Vintage Books geworden, dat deel uitmaakt van de Knopf Doubleday Publishing Group en dat bekendstaat om zijn hoogwaardige literaire publicaties. Anne Messitte, uitgever van Vintage Books: “We willen benadrukken dat dit boek niet zomaar in één genre te vatten is. Het is niet alleen romantisch, maar veel breder dan dat.”

Uitgevers en andere mensen uit het boekenvak vertellen dat de mond-tot-mondreclame die rond de trilogie op gang kwam sterk doet denken aan de buzz rond romans als ‘De Da Vinci Code’, ‘De vliegeraar’ en ‘Eten, bidden, beminnen’.

Nog maar kort geleden werkte E.L. James, moeder van twee, als uitvoerend producent voor de televisie. Voor haar plezier schreef ze een blog met erotische verhalen. Wat volgde is duidelijk: haar erotische serie is nu al een wereldwijd succes.

[isbn]9789044621846[/isbn]

Lees ook:Fifty Shades-trilogie goed voor seksleven
Lees ook:Hype 50 Shades of Grey – Vijftig Tinten Grijs in EenVandaag
Lees ook:Miljoen exemplaren verkocht van Vijftig tinten-trilogie!
Lees ook:E.L James’ Vijftig tinten donkerder in Nederland verkrijgbaar
Lees ook:November is Vijftig Tinten Grijs Maand bij Net5

0 reacties op “Iedereen heeft het over Vijftig tinten grijs van E.L. James

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.