Schrijfster Hella S. Haasse overleden

Hella S. Haasse is op donderdag 29 september na een kort ziekbed overleden in haar woonplaats Amsterdam. Zij werd drieënnegentig jaar, zo meldt uitgeverij Querido.

Haasse werd in 1918 geboren in Batavia. Na een korte toneelcarrière begon ze tijdens de Tweede Wereldoorlog te schrijven. ‘Oeroeg’ (1948), haar prozadebuut, betekende haar grote doorbraak.

In de jaren die volgden bouwde zij een indrukwekkend en monumentaal oeuvre op, dat bestaat uit historische romans (zoals ‘Het woud der verwachting’ en ‘De scharlaken stad’), documentair-historische romans (zoals ‘Mevrouw Bentinck’ en ‘Heren van de thee’), Indische romans (‘Oeroeg’ en ‘Sleuteloog’) en contemporaine romans (als ‘De wegen der verbeelding’ en ‘Fenrir’).

De literaire kern van haar oeuvre beslaat meer dan twintig romans, een verhalenbundel, vijf autobiografische boeken en enkele essaybundels. Daarnaast schreef zij talloze toneelstukken en liedteksten. Haar werk wordt in negentien landen in vertaling uitgegeven.

Hella S. Haasse werd bekroond met de Constantijn Huygensprijs, de Annie Romeinprijs, de P.C. Hooftprijs, de Dirk Martensprijs en tweemaal de Publieksprijs. Voor ‘de artistieke en menselijke waarde van haar veelzijdige oeuvre’ ontving zij in 2004 uit handen van koningin Beatrix de prestigieuze Prijs der Nederlandse Letteren.

Er is gelegenheid het condoleanceregister te tekenen bij uitgeverij Querido, Singel 262 in Amsterdam. De uitgeverij is geopend op werkdagen van 9.00 uur tot 18.00 uur. Op haar uitdrukkelijke verzoek vindt de uitvaart van Hella S. Haasse in besloten familiekring plaats. Over enkele maanden zal er een voor het publiek toegankelijk programma georganiseerd worden waarin haar oeuvre centraal staat.

Lees ook:Hella S. Haasse overleden – verzameling nieuwsberichten
Lees ook:Oeroeg van Hella S. Haasse lovend ontvangen in buitenland
Lees ook:Theaterrechten Oeroeg verkocht
Lees ook:Margot Dijkgraaf schrijft boek over oeuvre Hella S. Haasse
Lees ook:Nagelaten verhalen Hella S. Haasse verschijnen op sterfdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.