Boekenweek 2011 eert het levensverhaal

Onder het motto Curriculum Vitae – Geschreven portretten eert de komende Boekenweek (auto-)biografieën, dagboeken en andere egodocumenten. Het Boekenweekgeschenk van Kader Abdolah, getiteld ‘De kraai’, komt uit in een oplage van ruim 951.000 exemplaren. Vanochtend kreeg Abdolah in Amsterdam het eerste exemplaar uitgereikt door Ruud Lubbers, voorzitter van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Het Boekenweekessay van dit jaar, ‘Good Luck’, is gemaakt door Christine Otten en Erik Kessels. Speciaal hiervoor is een gelijknamig parfum ontworpen. De 76ste Boekenweek duurt van 16 t/m 26 maart 2011.

Het Boekenweekgeschenk ‘De kraai’ gaat over een uit Perzië gevluchte man die in Amsterdam als makelaar in koffie werkt. In de avonduren verwerkt hij de twee culturen waarin hij leeft in een roman. Kader Abdolah schrijft hiermee een eerbetoon aan zowel de Perzische als de Nederlandse literatuur. Het Boekenweekgeschenk wordt tijdens de Boekenweek cadeau gedaan door de boekhandel bij aankoop van ten minste € 12,50 aan boeken en is dit jaar voor het eerst ook als e-Boekenweekgeschenk beschikbaar.

Schrijfster Christine Otten en kunstenaar Erik Kessels zijn de makers van het Boekenweekessay ‘Good Luck’, dat zowel in taal, beeld als geur is uitgevoerd. Het is een ode aan de liefde en de verbeelding; een fictief verhaal, gebaseerd op een verzameling anonieme foto’s. Speciaal voor het essay heeft parfumontwerper Tanja Deurloo, van Annindriya Perfume Lounge, het parfum Good Luck ontworpen. Het Boekenweekessay ligt vanaf de eerste dag van de Boekenweek in de boekwinkel voor € 6. Een limited edition, oplage van 4200 exemplaren, met het boek én parfum is te koop voor € 25.

Op de zondag van de Boekenweek kan weer gratis met de trein gereisd worden. Er reist die dag een speciale Verhalentrein, met verhalenvertellers uit verschillende culturen die Nederland rijk is.

Het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek spelen op het thema van de Boekenweek in met de tentoonstelling Geschreven portretten, 50 onvergetelijke Nederlanders. Op 23 maart skypet Arthur Japin met scholieren in het hele land over zijn roman Een schitterend gebrek. En Kader Abdolah sluit op zondag 27 maart in Koninklijk Theater Carré de Boekenweek af. Maar eerst wordt de Boekenweek traditioneel geopend in de Stadsschouwburg van Amsterdam met het 60ste Boekenbal: Het I-Boekenbal.

Lees ook:Boekenweekessay 2011: Erik Kessels en Christine Otten
Lees ook:Honderden auteurs openen schrijvend zestigste Boekenbal
Lees ook:Kader Abdolah: Ik kus dit boek
Lees ook:Boekenweek herdenkt Anton Koolhaas
Lees ook:Grote finale Boekenweek 2011 op 27 maart in Carré

Eén reactie op “Boekenweek 2011 eert het levensverhaal

  1. Boekenweek 2011

    Heej, dankjewel, leuke tip van de koninklijke bibliotheek! Daar ga ik eens een kijkje nemen. Weet je toevallig ook van wanneer tot wanneer de tentoonstelling loopt? Gelijk aan de boekenweek?

    Groet!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.