Keukenmeiden stoten Dan Brown van nummer 1

Kathryn Stocketts zeer succesvolle debuut ‘The Help’, dat deze week in Nederland verschijnt als ‘Een keukenmeidenroman’ bij Mistral uitgevers, heeft The Lost Symbol van Dan Brown van zijn toppositie in de New York Times bestsellerlijst verdreven. In de lijst die volgende week gepubliceerd zal worden, prijkt The Help bovenaan.

Stocketts staat al veertig weken in de Amerikaanse bestsellerlijsten. Van het boek werden sinds verschijnen al ruim meer dan een miljoen exemplaren verkocht, en het aantal verkochte exemplaren per maand ligt inmiddels rond een kwart miljoen. De vertaalrechten van ‘The Help’ zijn inmiddels aan meer dan 30 landen verkocht, en ook de filmrechten zijn vergeven. Kathryn Stockett zelf zal dit voorjaar een bezoek brengen aan Nederland en Vlaanderen.

De roman, die zich afspeelt in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren 60, laat zien hoe de zwarte bevolking van Mississippi werd behandeld. Het was een tijd van segregatie, van verregaande discriminatie, en van een bijna onoverkomelijke barrière tussen blank en zwart. Nu, nog geen vijftig jaar later, woont er een zwarte president in het Witte Huis. De drie vrouwelijke hoofdpersonen, miss Skeeter, Aibileen en Minny, hadden dat nooit durven denken.

Het boek kent vele voor- en tegenstanders, en er is een levendig debat ontstaan over de vraag of een blanke vrouw wel kan en mag schrijven over de manier waarop de zwarte bevolking indertijd werd behandeld. Hierover zegt de auteur zelf: “Ik pretendeer niet te weten hoe het werkelijk voelde om een zwarte vrouw in Mississippi te zijn, vooral in de jaren zestig van de vorige eeuw. Volgens mij kan geen enkele witte vrouw dat weten, zelfs niet, of misschien wel juist niet, als ze zelf een zwarte hulp had. Toch is het voor ons allemaal van cruciaal belang om in elk geval te proberen het te begrijpen.”


Een keukenmeidenroman
Stockett, K.

Lees ook:Millennium-trilogie: meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht
Lees ook:Klokkenluider in Bosnië: boek én film
Lees ook:Win! Nieuwste van Jean M Auel
Lees ook:De schaduw van de wind 200 weken in De Bestseller 60!
Lees ook:Stieg Larsson nog steeds populair

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.