Sinterklaastips voor liefhebber van heftige, waargebeurde verhalen

Als je op zoek bent naar – over het algemeen – aangrijpende verhalen van vrouwen uit de hele wereld, dan zit je goed bij de Bewogen Vrouwenleven-serie van Uitgeverij Arena. Ik heb de afgelopen tijd de nodige boeken uit deze serie gelezen. Stuk voor stuk boeken waarbij de tranen af en toe over je wangen lopen, maar dat je ook trots bent op de vrouwen die hun leven beschrijven. Mijn top 5 (aangevuld met het bijzondere fotoboek van Melanie Rijkers).

Misbruikt
Ik was nog maar een kind’ waarin Isabelle Aubry vertelt hoe ze vanaf haar zesde door haar vader seksueel misbruikt is, vond ik bijzonder indrukwekkend. Dat een vrouw zo sterk kan zijn en zo’n drang hebben om te overleven. Wat heeft zij jarenlang vele verschrikkingen meegemaakt. Ik vind het knap dat ze als volwassen vrouw haar verleden achter zich heeft kunnen laten en het nu op neemt voor andere incestslachtoffers.
‘Ik was nog maar een kind’, Isabelle Aubry, ISBN: 9789089900937

Verminkt
Het verhaal van Rania Al-Baz typeert zich ook door deze kracht. Al heeft zij wel iets heel anders meegemaakt. De succesvolle Saoedi-Arabische nieuwslezeres wordt namelijk geterroriseerd door haar echtgenoot. Hij kan het succes van zijn vrouw niet verkroppen en mishandelt haar op een dag zo erg tot ze geen teken meer van leven geeft. Hij laat haar verminkt achter op de stoep. Dagen duurt het voordat ze haar kunnen identificeren, maar gelukkig red ze het wel en heeft ze de kracht om terug te vechten. Al zijn daar de nodige operaties voor nodig, want hij heeft haar gezicht volledig verminkt.
‘Getekend voor het leven’, Rania Al-Baz, ISBN: 9789089900951

Ontsnappen
Hannah Shah is haar leven niet meer zeker als ze weg loopt van huis en onder duikt, omdat ze op haar zestiende dreigt uitgehuwelijkt te worden. Haar vader heeft gezworen dat zij een gepaste straf voor afvalligen niet zal ontlopen. ‘De dochter van de imam’ geeft een ontluisterend inkijkje in de duistere geheimen van een ogenschijnlijk voorbeeldig moslimgezin. Maar het is vooral het inspirerende verhaal van een dappere jonge vrouw die durfde te ontsnappen uit de verstikkende gevangenis van haar jeugd.
‘De dochter van de imam’, Hannah Shah, ISBN: 9789089901361

Senegal
Bizar, ik heb werkelijk geen andere woorden voor het verhaal van Sonia Sampayo. Als je dit boek leest, begrijp je haar de ene tijd wel, maar de andere tijd is het ook niet te bevatten. Een boek waar ik niet te veel over wil vertellen. Dit moet je lezen. Natuurlijk heb ik wel een korte beschrijving voor je: tijdens een optreden als danseres leert Sonia de Senegalese muzikant Pap Ndiaye kennen. Hij is overduidelijk in haar geïnteresseerd, en hoewel ze de boot eerst afhoudt, weet hij haar toch voor zich te winnen. Al vrij snel vraagt hij haar ten huwelijk. Dolgelukkig gaat ze na haar huwelijk met hem mee naar Senegal om kennis te maken met haar schoonfamilie. Die blijkt te bestaan uit zijn twee eerste vrouwen en hun kinderen…
‘De Afrikaanse prinses’, Sonia Sampayo, ISBN: 9789089901378

Vluchteling
‘Ik moest mijn land ontvluchten’ van Vesna Maric vond ik zelf iets minder. Voor mijn gevoel had daar nog meer in gezeten. Als is het verhaal van de zorgeloze zestienjarige die Bosnië moet ontvluchten vanwege de oorlog natuurlijk al heftig genoeg. In dit boek beschrijft ze haar leven en dat van de andere vluchtelingen: hun romantische ups en downs, hun eigenaardigheden, en hun weigering zich te laten betuttelen. Ze ondervindt dat de lokale vrijwilligers verwachtingen hebben over hoe een vluchteling eruitziet en zich gedraagt, wat ondanks alle goede bedoelingen soms tot botsingen tussen beide partijen leidt.
‘Ik moest mijn land ontvluchten’, Vesna Maric, ISBN: 9789089900883

Puur
Een andere aanrader is ‘Puur’. Dit is een boek van Fotografe MeRy/Melanie Rijkers. Zij heeft 75 tienermoeders naakt gefotografeerd en laat daarnaast een aantal van hen aan het woord. Het geheel is heel bijzonder en toont stuk voor stuk Nederlandse vrouwen met ontzettend veel lef en kracht!
‘Puur’, Melanie Rijkers, ISBN: 9789089101037 (Dit boek is uitgebracht bij uitgeverij De Jonge Hond)

Lees ook:Ze is vastberaden haar zoon terug te vinden
Lees ook:Denise Richards wil anderen inspireren met haar boek
Lees ook:Miriam Jacques, de ex van Ignace Crombé, schrijft nieuw boek
Lees ook:Spiritueel door de overgang
Lees ook:Katie Piper ontmoet lotgenoten op RTL8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.