Mailen met Annemarie Postma

Het nieuwste boek van Annemarie Postma ‘Ziels Eigenwijs’ ligt alweer een tijdje in de winkel. Zelf heb ik ontzettend genoten van haar nieuwste werk, waar ze in deze ‘Mailen met…’ natuurlijk van alles over vertelt. Benieuwd of ze verder nog nieuwtjes voor ons heeft…

Hoe gaat het met je?
Héél goed! Buiten het feit dat ik met rolstoel en al omver getrokken ben buiten door een van onze honden en mijn rechterram en schouder daarbij zwaar gekneusd heb, haha. Maar los daarvan: ik zit goed in mijn vel, ben zeer gelukkig, en mijn boeken gaan beter dan ooit. Mijn vorige boek ‘The deeper secret’ verovert momenteel de hele wereld lijkt het wel. Ik weet niet wat ik meemaak (en mijn uitgever net zo min) Het boek is net uit in Korea, Italië, Engeland, Canada, Australië én de VS en binnenkort in Duitsland. Dat schijnt vrij uniek te zijn voor een Nederlandse non fictie auteur.

De algemeen directeur van Bruna zei me vorige week dat dit type boeken vooral wordt áángekocht in Engeland en Amerika, maar zelden of nooit wordt vérkocht van een Nederlandse auteur aan het Engelse taalgebied. Dus ik voel me zeer bevoorrecht! ‘The deeper secret’ heeft ook wel waanzinnig verkocht hier in Nederland (inmiddels meer dan 35.000 exemplaren), maar het buitenland… tsja, dat is natuurlijk echt geweldig.

Het is wel plotseling dubbel zo druk uiteraard. Ik schrijf nu ook artikelen voor- en heb interviews met Engelstalige bladen, zo kreeg ik bijvoorbeeld vandaag weer een interview aanvraag voor een Australisch magazine. Heel erg leuk. En leerzaam. Ik ben hardcore aan de Engelse les. En, mijn Engelse uitgever liet me vorige week al weten zeer geïnteresseerd te zijn om ook ‘Ziels Eigenwijs’ weer op de hele Engelstalige markt uit te brengen. Het gaat in het Engels waarschijnlijk heten: ‘Questions for a stubborn soul’. Dus: ja, het gaat heel goed met mij, want ik word gelukkig van doen, beweging, uitdaging en verandering. En dát is er allemaal volop!

Kun je iets meer over je nieuwste boek vertellen?
Het heet ‘Ziels Eigenwijs – de kracht van no nonsense spiritualiteit’. Heel veel mensen hebben honger naar antwoorden op weggestopte of lang vergeten vragen. Waarom ben ik? Waar ga ik naartoe? Hoe kan ik mijn leven meer zin, glans en betekenis geven? Hoe kan ik omgaan met de stress van de dagelijkse praktijk en toch leven naar mijn spirituele waarden? Hoe kan ik spiritueel leven in de hectiek van alledag? Bewustzijn, ook zo’n buz woord van deze tijd. Maar, hoe kóm je eigenlijk tot meer bewustzijn? Daar gaat ‘Ziels Eigenwijs’ over.

‘Ziels Eigenwijs’ is een heel down to earth, boek. Ik wil in dit boek het belang van spiritualiteit benadrukken voor ons persoonlijk leven, maar ook de urgentie ervan voor het welzijn van de natuur, de dieren en de aarde. Als wij meer in contact zijn met onszelf en meer zelfcompassie hebben, dan zullen we ons vanzelf meer verbonden en dus solidair voelen met alles wat leeft en is. En dat is nodig als je kijkt naar hoe de natuur ervoor staat en hoe we dieren nog steeds op grote schaal uitbuiten (ten koste niet alleen van hen maar ook van het welzijn van de planeet, want met name door de veeteelt wordt er zoveel tropisch regenwoud vernietigd).

Ook laat ik zien dat spiritueel leven en onszelf ontwikkelen niet zo ingewikkeld is als we denken. En dat een spirituele levenshouding niets te maken heeft met in het spirituele vluchten of gaan zweven maar dat werkelijke spiritualiteit juist geworteld is in onze menselijkheid. We hoeven geen halve heilige te worden, maar we moeten onszelf leren toestaan volledig mens te worden. Er bestaat namelijk geen verlichting buiten ons menszijn en buiten het dagelijks leven om. Spiritualiteit is volledig mens-zijn, in het echte leven, elke dag weer. Het gaat om ‘het leven niet uit de weg gaan. Het gaat om betrokken en verantwoordelijk leven, bewust leven. En het gaat erom dat we onszelf leren kennen door ons leven eerlijk onder ogen te zien. Niet op een bergtop in Tibet. Nee, hier. In het hectische westen. In een leven met relatie, kinderen, hond, huis, tuin en opbergschuur en rekeningen die betaald moeten worden.

Welk vooroordeel wil jij wegnemen als het om spiritualiteit gaat?
Dat spiritualiteit iets ingewikkelds is, iets is waarvoor je van alles moet ondernemen, dat in verre oorden te halen valt of waarvoor we ons uit het gewone leven moeten terugtrekken. Dat spiritueel leven betekent dat je gevechten uit de weg gaat, geen emoties mag tonen. Dat je menszijn een station is dat je maar beter zo snel als mogelijk gepasseerd kunt hebben in je sprint naar verlichting. Niets is minder waar. Spirituele ruggengraat verwerven doen we echt alleen maar door het leven ten volle aan te gaan, het leven niet op afstand te houden, moedig onze angsten te trotseren en de innerlijke weg te gaan.

Een ander vooroordeel wat ik wil wegnemen is dat spiritualiteit te maken heeft met zoeken streven en sleutelen. Het gaat niet om het beheersen of controleren van je gedachten en gevoelens of trachten een ‘beter mens’te worden. Het gaat niet om ‘werken aan jezelf’of het verbeteren van jezelf. Gelukkig worden heeft niets te maken met ‘hard werken’. Geluk zit niet in het veranderen van hoe je nu bent, maar zit in het ontspannen in hoe je nu bent. Het gaat niet om het bevechten van je patronen en overtuigingen. Het gaat maar om één ding: zonder verzet de werkelijkheid toelaten in jouw wereld. Zo wordt je leven echt, zo wordt jij echt, zo worden je ontmoetingen met anderen echt. En zo zal er steeds meer ontspanning in je leven komen. Problemen lijken in het niets op te lossen, want als je je oordelen over de werkelijkheid loslaat is er immers geen probleem.

Spiritueel leven heeft te maken met het veranderen van je kijk op dingen en het scheppen van ruimte in je ervaring. Wie anders kijkt naar dingen ziet een andere wereld. Ik benadruk in dit boek vooral dat het er niet om gaat dat je op zoek gaat naar veranderingen buiten je, maar binnen in je waardoor je relatie verandert met alles wat er om je heen gebeurt. We vragen ons in deze maakbare samenleving te snel af: hoe kan ik iets aan deze situatie of mijn bestaan veranderen? Veel interessantere vragen zijn: hoe laat ik de realiteit zonder oordeel toe? Hoe kom ik tot aanvaarding en acceptatie van alles wat er is? Hoe kan ik me het beste in bepaalde situaties opstellen? Hoe kan ik mijn blik, gedachten en overtuigingen veranderen waarmee ik mijzelf steeds maar in een bepaalde werkelijkheid gevangen hou?

Aan welke les die je in je boek beschrijft, heb je zelf het meeste gehad?
Dat de grootste veranderingen in ons leven plaatsvinden op het moment dat je niet meer gelooft dat er iets veranderd moet worden. Dat klinkt in de oren van sommigen misschien passief of gemakzuchtig. Toch is dat het niet. Ik vind het telkens weer de grootste uitdaging om zonder oordelen open te staan voor het leven zoals het is, en om verandering te omarmen. Er schuilt een groot geheim in aanvaarding. Veel Westerse mensen ‘gebruiken’ spiritualiteit enkel vanuit de drang om het ego te bevredigen en greep op het leven te krijgen en te houden omdat het werkelijke vertrouwen in zichzelf, het leven en het universum ontbreekt. Maar onze sterke The Secret-achtige gerichtheid op het zelf vormgeven van ons bestaan heeft één héél groot nadeel: terwijl jij bezig bent om controle te houden en met je wils en gedachtekracht de werkelijkheid te sturen en te manipuleren zit het er dík in dat het leven iets totaal anders voor jou in gedachten heeft. Iets wat je veel meer in contact brengt met wie je bent en dus met je werkelijke kracht en mogelijkheden dan ál die wensen die je had. Maar die boodschap mis je als je niet oppast volledig. Het leven kan pas echt voor jou aan de slag gaan als jij jezelf ontslaat als directeur van het universum. In het vertrouwen dat als jij afstemt op jouw plek en functie in het ‘grotere geheel’ – en dus jouw authentieke pad bewandelt met als doel degene te worden die je bedoeld bent te zijn – jou gegeven wordt wat je daarvoor nodig hebt.

Betekent de overstap naar A.W. Bruna ook een nieuwe weg: wat kunnen we verder nog van je verwachten?
Ja, in zekere zin ben ik een nieuwe weg ingeslagen. Ik heb me voor 4 jaar gecommiteerd aan Bruna met de bedoeling daar een lijn spirituele boeken te maken, diepgaand en toch heel toegankelijk voor een groot publiek. Ik blijf wel (zoals ik al doe vanaf 1995) boeken maken over zelftransformatie en zelfrealisatie. Misschien iets meer maatschappelijk betrokken dan hiervoor. En ook zullen er weer gezondheidsboeken vaan mij verschijnen, want de reactie sop de voorgaande boeken en de vragen naar vervolgen hierop zijn echt enorm. Gezondheid in de meest brede zin van het woord heeft altijd al mijn interesse gehad – vooral natuurlijk ook vanwege het zittende leven dat ik leid en de manier waarop ik daardoor leef en eet- maar ik merk dat er echt steeds meer behoefte is aan werkelijke kennis over voeding, zuiver en eerlijk eten, en men steeds meer begrijpt dat alles begínt met zelfkennis. De meeste mensen hebben nu echt wel door diëten niet werken en eigenlijk nooit blijvend resultaat hebben. Het zijn symptoombestrijders. En we moeten de dingen in onszelf niet van buíten af oplossen maar aanpakken vanaf de wortel, vanuit de kern. Het is niet interessant om calorieën te tellen. Het is interessant om jezelf de vraag te stellen: waarom maak ik ten aanzien van mijn lichaam en gezondheid negatieve, destructieve keuzes? Waarom gebruik ik voeding als wapen tegen mijzelf? Waarom gún ik mijzelf geen energie, schoonheid en vitaliteit? Juist die combinatie: zelfontwikkeling en voeding was denk ik de kracht van leef- en eetboeken zoals Het lichaam is perfect.

Daarnaast ‘scout’ ik talent voor Bruna en stel ik een spirituele/levensbeschouwelijke Annemarie-imprint samen welke in 2010 start. Ik zoek dus voor Bruna talent of auteurs bij elkaar die net als ik op een heel down to earth, degelijke en toch diepgaande wijze over spiritualiteit en levensbeschouwelijke onderwerpen kunnen schrijven. Dit moeten mensen zijn met een heel oorspronkelijke, eigen levenskijk. Ik zoek voor deze imprint eigenheid. Het zullen stuk voor stuk zelf moderne mystici zijn, leermeesters zonder klooster die vanuit hun eigen ervaringen en diep innerlijk weten schrijven. Het eerste boek uit die imprint verschijnt over twee weken al. Het is een fantastisch boek over business spiritualiteit van coach en paragnost Percy Dens. Een absolute aanrader voor iedereen die zowel privé als bedrijfsmatig met transformatieprocessen te maken heeft en op een ándere manier naar die processen bereid is te kijken dan de gangbare. Echt een mega eye opneer en zeer anders dan alle (spirituele) management boeken die er nu in omloop zijn. Het heet ‘Business as unusual’.

Lees ook:Nieuwe boek Annemarie Postma ligt op straat
Lees ook:Susan Smit over spiritualiteit
Lees ook:Deepak Chopra schrijft beste spirituele boek van 2012
Lees ook:Sera Beak laat je goddelijke vonk branden
Lees ook:Mailen met Marian Mudder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.