Israël veroordeelt eerbetoon nazi-aanhanger en schrijver Knut Hamsun

Israël heeft het eerbetoon dat Noorwegen de schrijver Knut Hamsun heeft gebracht, veroordeeld. “Ik ben geschokt dat de Noorse regering heeft besloten te vieren dat Hamsun, die een bewonderaar van de nazi’s was, 150 jaar geleden is geboren”, zei de ultranationalistische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, volgens de Israëlische krant Haaretz.

Noorwegen heeft Hamsun (1859-1952), winnaar van de Nobelprijs voor literatuur in 1920, geëerd met een postzegel en een museum. De schrijver van ook in het Nederlands vertaalde boeken als ‘Honger’ (1890) en ‘Mysteriën’ (1892) steunde de nazi’s, toen die in april 1940 Noorwegen hadden bezet.

Hamsun gaf de medaille die bij de Nobelprijs hoorde, als een geschenk aan Joseph Goebbels, propagandaleider van het Derde Rijk. Na de dood van Adolf Hitler eind april 1945 schreef Hamsun een in memoriam waarin hij de nazileider ‘een strijder voor de mensheid’ noemde.

De regering van Noorwegen heeft vorige maand in een verklaring onderstreept dat het eerbetoon voor de schrijver niet betekent dat zij het verleden van Hamsun is vergeten. “Hamsuns sympathieën voor de nazi’s zijn een kwalijke kant van zijn leven. Hij werd er na de oorlog massaal om geminacht en er wordt al vele jaren over gediscussieerd”, stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Oslo.

(Bron: ANP)

Lees ook:Nobelprijs voor Literatuur 2013 voor Alice Munro
Lees ook:Israëlische schrijver en kunstenaar Amos Kenan overleden
Lees ook:Inside-story over Hillary Clinton als minister
Lees ook:Amos Oz over boek en verkiezingen Israël in EenVandaag
Lees ook:Lockerbie-dader Abdel Basset al-Megrahi schrijft boek

0 reacties op “Israël veroordeelt eerbetoon nazi-aanhanger en schrijver Knut Hamsun

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.