Mailen met Tijn Touber (+ Win!)

De Amsterdamse popmuzikant Tijn Touber besloot twintig jaar geleden van de ene dag op de andere dag te stoppen met seks, drank, luxe, carrière, sigaretten, afleiding en hippe schoenen. Dit alles met het doel: verlicht worden. De zaken die hij toen ontdekte, heeft hij verwerkt in het boek ‘Spoedcursus Verlichting. Een innerlijk avontuur’. Klinkt lekker zweverig? of dat echt zo is, vragen we aan de auteur zelf. Daarnaast mogen we een aantal exemplaren van het boek van Tijn Touber verloten.

“Verlichting is niet zweverig, maar volstrekt natuurlijk. Hoe meer je in contact staat met je innerlijke zelf, hoe meer je verankerd bent in wie je werkelijk bent, achter alle maskers, rollen en identificaties. Wie zich thuis voelt bij zichzelf, kan ook thuis zijn bij de ander en thuiskomen in de wereld. De wereld kan wel wat stabiele, verlichte types gebruiken, nu steeds meer mensen zich vast dreigen te klampen aan schijnveiligheden zoals hun nationaliteit, religie, status of bankrekening.”

Voel je je na het lezen van je boek dan anders?
“‘Spoedcursus Verlichting’ is geschreven voor mensen die al langer voelen dat er iets moet veranderen, in henzelf en in de wereld, zodat we meer vanuit harmonie en compassie met elkaar en onszelf kunnen leven. Veel mensen hebben – zeker in Nederland – een hoop tijd, geld en energie geïnvesteerd in innerlijke groei en bewustwording, alleen ontbreekt vaak de ervaring. Hierdoor is een cultuur ontstaan van ‘workshop hoppen’ zonder dat er ooit een eind aan het zoeken komt. ‘Spoedcursus Verlichting’ maakt duidelijk dat verlichting niet moeilijk is en ook geen langdurig proces, maar een moment van wakker worden en realiseren dat alles er al lang is. Je bent al vrede, er is al liefde, je bent al verlicht. Het idee dat je moet zoeken en lijden (zwoegen, ploeteren, afzien) om verlicht te worden, is onzin en een conditionering die we via religies (de lijdende Christus, de zoekende Boeddha) hebben ingepeperd gekregen. Wie stopt met zoeken, vindt vanzelf.”

Heb je voor de lezers misschien al een tip, zodat ze de eerste stap al kunnen zetten?
“De eerste en meest fundamentele stap is je los te maken van je gedachten en gevoelens. Zolang je je nog identificeert met je concepten en emoties wordt je geleefd. Je leeft niet, maar slingert alle kanten op. Het  eerste dat ik mensen leer, is thuis te komen bij zichzelf, in het oog van de storm. In ieder van ons is een innerlijke plek die volkomen intact is. Alle liefde, vrede, vrijheid en geluk die we vaak buiten onszelf zoeken, liggen hier en hebben hier altijd gelegen. Wanneer je thuiskomt in dit oog van de orkaan, kun je als een toeschouwer naar je gedachten en gevoelens kijken. Je wordt dan niet meer geleefd, maar gaat steeds meer leven. Op een gegeven moment ben je hier zo bedreven in, dat je op ieder moment in en uit je gedachten en gevoelens kunt stappen. Dat is meesterschap en dat is verlichting.”

Jij zette die stap twintig jaar geleden en draaide helemaal  om. Hoe kwam je tot dat inzicht?
“Ik moest wel, omdat ik werd geleefd door de omstandigheden (hijgende platenmaatschappij in mijn nek, veel optredens, seks, drugs, rock ‘n roll, je kent dat wel . Ik ervoer nauwelijks innerlijke rust en was op zoek naar mijzelf. Door meditatie begon ik mijzelf weer te ervaren en ging ik anders leven.”

Van wildebras tot monnik – hoe was die tijd eigenlijk waarin je je terugtrok uit het openbare leven en wat heb je daar aan gehad?
“Het was een tijd van thuiskomen, heerlijk. Ik vond mijn eigen bestaansgrond weer terug. Het grootste geschenk (en dit hoor ik vaker van mensen die zichzelf op een dieper niveau terugvinden) is dat angst verdwijnt. Vrijwel alle angst die we kennen, komt voort uit het idee dat je iets gaat verliezen (je baan, je jeugd, je partner, je gezondheid). Wanneer je je ware zelf terugvindt, realiseer je je dat je dat nooit kunt verliezen en feitelijk ook nooit bent verloren (je was het alleen even vergeten). En alles wat je dacht dat ‘van jou’ was (je baan, je partner, je geld, etc) blijkt helemaal niet van jou te zijn, wat inhoudt dat je het ook nooit kunt kwijtraken. Verlichting is de ervaring van zonder angst te leven.”

Wil jij dit ervaren? Wij mogen een aantal exemplaar van ‘Spoedcursus Verlichting’ weggeven. Vertel hier waarom jij juist dit boek moet winnen.

Lees ook:Spoedcursussen om het leven te veraangenamen
Lees ook:Mailen met… Catharina de Haas over Vriendschap
Lees ook:Als ik het leven over mocht doen, zet je aan het denken
Lees ook:Ben jij al een echte Google-kenner
Lees ook:Tijn Touber verklapt geheim van genialiteit

32 reacties op “Mailen met Tijn Touber (+ Win!)

  1. Iris

    Ik wil ‘m graag winnen, die spoedcursus, omdat me langzaam verlichten tot nu toe nog niet gelukt is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Matthijs den Hollander

    Mijn reactie is een vraag aan Tijn Touber. Eerst een korte inleiding op de vraag.

    Een paar jaar gelede las ik in het tijdschrift ODE een column van Tijn Touber, waarin hij vertelde dat hij na een periode meditatie en spiritueel zoeken weer aan het muziek maken was gegaan en dat de muziek weer als vanouds ‘groovy’ was.
    Ik ben zelf altijd op zoek naar rust in mezelf, ‘het oog van de orkaan’ waar je helemaal intact bent, schitterend gezegd door Touber. Dat is een geweldige belofte, dat je hier kan aanlanden. Het maakt me nieuwsgierig. Tegelijk weet ik van mezelf dat ik deze plek innerlijk zoek en dan juist zo ontzettend rustig, té rustig wordt.

    Mijn vraag aan Touber is nu: kan het oog van de orkaan waar je intact bent, ook een hele ‘groovy’ plek zijn, waar je bijna uit elkaar spat van groovy energie? Hoe ervaart hij dat?

    Groeten, Matthijs den Hollander

      /   Beantwoorden  / 
    1. Marcel Duran

      Beste Tijn,

      Jaren geleden heb ik spontaan een ervaring, die een aantal dagen duurde, gehad die mijn hele “ik gevoel” onderuithaalde. Tijdens het hoogtepunt kwam ik in een soort van lege ruimte van diepe rust en vrede waar alle gedachten afwezig waren.
      Maar gewoon functioneren en de normale sociale omgang tijdens die paar dagen was niet mogelijk.
      Jaren later ben ik gaan mediteren om ook die toestand van vredige stilte weer te bereiken. Maar die totale afwezigheid van elke gedachte heb ik nooit meer ervaren.
      Ik zou je boek heel graag willen lezen omdat ik het vermoeden heb dat je er meer van weet/ervaren hebt en me wellicht wat aanwijzingen kunt geven.
      Een stille groet, Marcel Duran

        /   Beantwoorden  / 
  3. bianca ponnet

    het lijkt me een heel mooi boek om te lezen en veel uit te leren
    daarom zou ik dit boek graag willen winnen

      /   Beantwoorden  / 
  4. Peet

    Ik heb een paar jaar aan zenmeditatie gedaan maar ben toen gestopt, helaas. Terwijl ik het oog van de storm (prachtig verwoord!) momenteel goed zou kunnen gebruiken. Misschien kan het boek van Tijn Touber als opstapje dienen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. M. Maas

    Ik denk vaak negatief, dankzij psychologen weet ik hoe ik positief moet denken maar het valt me zwaar, wellicht dat dit boek iets kan bijdragen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. A. Kreyenborg

    Een spoedcursus verlichting is precies wat ik nu nodig heb, het zou echt een kado uit de hemel zijn ;-)

      /   Beantwoorden  / 
  7. Lois

    Tijn’s eerste boek “Geluk? Daar kom ik mijn bed niet voor uit! bevat hele duidelijke stukjes over wat geluk is, en hoe en waarom je het zoekt. Voor elk wat wils; praktische oefeningen tegen depressies en stress, frustraties en verdriet, verslavingen en teleurstellingen.
    Wie zich, op eigen kracht of met hulp van anderen uit de narigheid wil worstelen vindt hier in kort bestek toch een aantal handige tips.
    Ik had er erg veel aan.
    En daarom ben ik ook zeer benieuwd naar het nieuwe boek

    Als (nog steeds)grote fan van Lois Lane (dankzij Tijn, oprichter van deze popgroep) ben ik ook wel op zoek naar een ‘Spoedcursus Verlichting. Een innerlijk avontuur’
    Ik ben benieuwd.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Miranda

    Ik wil dit boek graag winnen, omdat ik graag wil leren in het leven en wie weet ben ik na dit boek nog te redden…;-))

      /   Beantwoorden  / 
  9. Annie de Waal

    Het lijk me een heel mooi boek om te lezen over een wereld die ik niet ken en ben heel nieuwgierig over deze wereld en naar de spoedcusus verlichting.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Esdude

    leuk

      /   Beantwoorden  / 
  11. Gitje

    Graag zou ik lezen of Tijn Touber op dezelfde wijze “verlicht” is als ik.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Laura

    Met al mijn tentamen- en afstudeerstress heb ik wel wat behoefte aan innerlijke rust! Graag zou ik daarom kans maken op het boek van Tijn Touber!

      /   Beantwoorden  / 
  13. Marko

    Ik ben in mijn eigen zoektocht altijd op zoek naar goede bronnen voor een volgende stap. Het artikel in de Ode interesseerde me zeer.

    Zeker het vinden van het oog van de storm spreekt me aan. Waar is die rust?

    Ik zou erg graag deze spoedcursus voor een volgende stap willen ontvangen.

      /   Beantwoorden  / 
  14. k v kammen

    Ik denk dat dit boek mij erg kan gaan helpen in mijn zoektocht over hoe ik mijn leven wil lijden.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Bart

    Ik zou het boek graag willen winnen omdat ik een beetje hetzelfde heb, ik heb mijn opleiding verknald en ben nu noodgedwongen in een klein kantoor kopieerwerk aan het verrichten. Ik was slim, maar toch zo dom. Ik doe er nu een deeltijd opleiding MEAO bij, in de hoop dat ik over een jaar weer normaal werk kan gaan doen, hier of bijeen andere werkgever. Ik zou ook wel eens een boek van iemand willen lezen die echt ALLES links heeft laten liggen, want dat lijkt me wel wat.

      /   Beantwoorden  / 
  16. ko

    verlicht zijn betekent voor mij uit je ego kunnen stappen, je lineaire logika loslaten en je overgeven aan je creativiteit, intuitie en inspiratie. Je passie wordt dan zichtbaar en het enige(!) wat je hoeft te doen is erin geloven, onvoorwaardelijk.dat is eigenlijk alles.meditatie kan helpen en daar zijn veel manieren voor. je kan ook eerst door een berg ellende gaan: hel of hemel, je kan zelf kiezen. niets is altijd de essentie.
    ik wil graag lezen of de schrijver zo ook denkt, dan kunnen we elkaar versterken en een beweging worden.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Anja de Roos

    Ik ben benieuwd hoe Tijn verlichting ziet. Zelf ben ik bezig om terug te keren naar wat ik noem; de magische
    meer natuurlijke staat van zijn.
    Dus graag….

      /   Beantwoorden  / 
  18. debby

    lieve tijn,
    ik zit momenteel in een situatie waarin ik alles kwijt ben.
    relaties huis werk en mijn zelfvertrouwen en ben druk opzoek naar mezelf en welk pad ik moet inslaan.
    ik voel het als een nieuw begin maar ben nog erg onzeker.
    je boek spreek me heel erg aan en ik hoop er kracht uit te kunnen halen.
    liefs debby

      /   Beantwoorden  / 
  19. Patricia de Ryck

    Deze actie is gesloten, de winnaars worden per mail op de hoogte gebracht.

      /   Beantwoorden  / 
  20. Famke Rothengatter

    Beste Tijn,
    Ik ben aan het genieten van je boek, gelachen, gevoeld en had het nodig, uitzaaïngen van de bostkanker van 2006, nu in de wervels( zie kluun).
    Ik heb mezelf beloofd, als ik het boek uit heb ga ik er echt mee aan de slag als een werkboek. Maar ik was te nieuwsgierig om te stoppen. Ik heb dus het boek, maar zou het heel graag cadeau doen aan mijn vriendin die het op dit moment zeker kan gebruiken. We wonen te ver van elkaar af om het boek aan haar uit te lenen.
    Ik zou graag eens een workshop bij je doen en ben erg benieuwd naar je muziek.
    hartegroetjes,
    Famke.

      /   Beantwoorden  / 
  21. Mart Boudestein

    Tijn, bovenstaande inleiding is een feest van herkenning. Werd op je boek gewezen door Martijn, de stoelmasseur die eens in de twee weken mijn rug onder handen neemt. Wij hebben het dan over onze ervaringen op het spirituele vlak. De kentering zette bij mij 13 jaar geleden in (ben 52) door het volgen van een Essence-training. Snel daarna volgde nog een Source-training en vanaf dat moment volgden ‘nieuwe’ inzichten elkaar in rap tempo op. Uiteindelijk kwam ik helemaal los van m’n bedachte en angstige ik. Echart Tolle heeft het me nog eens allemaal fijntjes bevestigd. Loslaten en het nu. I am alive!

      /   Beantwoorden  / 
  22. lies junger

    HELLUP!!!

    Zit nog in zwaar weer/orkaan,
    waar is dat fucking oog…..?????

    ps
    mooi interview vanavond bij kunststof

      /   Beantwoorden  / 
  23. Pina

    Beste Tijn

    Ik zit in zwaar weer maar voel mij reeds enigszins verlicht na een aantal traumatische ervaringen overleefd te hebben.
    Daarom zou ik jouw boek graag willen geven aan een goede vriendin die wel wat verlichting kan gebruiken.
    Zij is degene die mij wees op het bestaan van jouw boek.
    Ben er erg benieuwd naar.
    groeten van Pina

      /   Beantwoorden  / 
    1. lies junger

      gekkie…

      Liesx

        /   Beantwoorden  / 
  24. quinta baalman

    Altijd al nieuwsgierig geweest hoe verlicht zijn moet voelen.
    Weet al lang dat bezittingen je niet – blijvend – gelukkig maken, maar het streven naar de rust in je hoofd/gevoel van harmonie/verbondenheid.
    Het ontbreekt me echter aan durf om de stap(pen) hiernaartoe altijd te nemen. Wellicht geeft dit boek daar een antwoord op.

      /   Beantwoorden  / 
  25. Patricia de Ryck

    Deze wedstrijd is gesloten, maar alle reacties op het boek zijn natuurlijk welkom.

      /   Beantwoorden  / 
  26. Anna

    Verrast door het artikel in de VK, vooral door de eenvoud. Het thema dat veel angst voortkomt uit het idee dat je iets kunt verliezen, dat eigenlijk niet van jou is, verlatingsangst dus ook. Ik ben bezig met de boeken van Ingeborg Bosch nu (PRI), theorie spreekt me aan, maar vind het te technisch, te lastig toe te passen. Ik kom niet echt uit de wirwar van mijn leven.
    Ik hoop dat dit boek lichter de verlichting kan brengen.
    Daarom zou ik het graag winnen.

      /   Beantwoorden  / 
  27. Kiki

    Spontaan geboeid en nieuwsgierig geworden door artikel en foto in de Happinez.

    Zelf werk ik als therapeut met kinderen en met muziek. Ik vraag me af of deze spoedcursus een nieuwe inbreng in mijn werk zal brengen of van invloed zal zijn op mijn persoonlijke ontwikkeling.

    Ik voel me een gelukkig mens en vind het heerlijk om mij door andere ideeën, gedachten/ levenswijze te leren. (geïnspireerd te worden, mijn gedachtegang te verbreden).

    Misschien tot 5 september in A,dam? (Workshop spoedcursus verlichting)

    Groetjes, Kiki

      /   Beantwoorden  / 
  28. netty van der meijde

    Hallo, ben al jaren bezig op spiritueel pad. Wel met beide benen op de grond. Lees graag inzichten van anderen, ook om te gebruiken binnen mijn werk. Ben benieuwd ook naar de ervaringen van Tijn en hoe hij tot verlichting is gekomen. Ben zelf niet zo’n meditatiebeest, wellicht kan zijn boek me inspireren om daar meer tijd aan te besteden. Warme groet, Netty

      /   Beantwoorden  / 
  29. Lee

    ik geloof het winnen mij eigen te kunnen maken
    (dat kan bij anderen iets oproepen, in een echt gesprek zou ik dat voelen)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.