Voorproefje: Porselein – Roma Tearne (+ Win Villeroy & Boch tafel- en theeservies!)

Lees deze week de eerste twee hoofdstukken van ‘Porselein’ van Roma Tearne en maakt kans op een 32-delig Villeroy & Boch tafel- en theeservies ter waarde van € 1075,-. In het boek staat het porseleinen servies van Grace Da Silva symbool voor het rijke verleden van haar familie op Ceylon. Het reist mee naar Engeland en is een herinnering voor haar kleindochter Meeka, de eerste die zich echt thuis voelt in Londen. Uitgeverij De Kern heeft van Villeroy & Boch een compleet servies gekregen om weg te geven aan een lezer van ‘Porselein’.

Vanaf de weg was alleen het lange rode dak van het huis te zien. De rest ging schuil achter de bomen. Zo nu en dan waren, afhankelijk van de windrichting, kinderstemmen of de klanken van een piano te horen, maar gewoonlijk was het zachte ruisen van water verderop in het dal het enige geluid. Tot op het punt waar de weg ophield bleef het huis met heel zijn grandeur verborgen, maar dan kwam het plotseling in het zicht. De auto, die vanuit het zuiden naderde, reed langzaam de met thee begroeide heuvels op. Het ene na het andere adembenemende uitzicht passerend klom hij steeds hoger tot hij uiteindelijk langzaam tot stilstand kwam. Aloysius De Silva bleef even voor zich uit zitten staren. Het huis was al meer dan tweehonderd jaar in het bezit van de familie van zijn vrouw. Mensen uit de omgeving, die het huis en de familie kenden, noemden het ‘het Huis met de Vele Balkons’. De hele gevel werd gesierd door prachtig beeldhouwwerk afgewisseld met kleine stenen balkons en diepe veranda’s. De tuinen waren beplant met rododendrons en vingerhoedskruid, witte aronskelken en zachtgetinte, door de regen schoongespoelde bloemen. ‘Serendipity’ had de gouverneur het genoemd, ‘ergens diep in de Hof van Eden’. Hier, in dit onverstoorde blauwgroene paradijs, was Grace met de donkere ogen opgegroeid. En hier wachtte ze nu op hem.

Met een diepe zucht, omdat hij na dagenlange afwezigheid terugkeerde naar huis, opende Aloysius het portier van de auto en knikte naar de chauff eur. Hij zou de rest van de weg lopen. Het was vroeg in de ochtend op de eerste september in 1939. Er hingen dunne flarden mist in de lucht. In zijn haast om thuis te komen had hij nauwelijks iets van de krantenkoppen gezien. Die konden niet langer worden genegeerd. Het was oorlog in Europa en omdat het eiland Ceylon nog onder Brits bestuur viel, wist hij dat die hen allemaal zou treffen. Aloysius De Silva had vanochtend echter andere dingen aan zijn hoofd. Hij bracht zelf nogal onaangenaam nieuws mee naar huis. Zijn vrouw wachtte op hem, bedacht hij met enige tegenzin. De komende paar uur zouden niet gemakkelijk worden. Aloysius had gepokerd. Hij had beloofd dat niet te doen, maar had die belofte verbroken. Hij had gedronken en dus had – zoals dat soms nou eenmaal gebeurt – het een vanzelf tot het ander geleid. Het ene moment had hij nog kans om in één klap de verdwenen rijkdommen van de familie, de paarden en de landerijen, terug te winnen. Het volgende moment was die kans echter vervlogen met een onontkoombaarheid die moeilijk te voorzien was gebleken. Een vrouw, een koning, een aas; hij zag ze nog duidelijk voor zich. Hij had zijn leven ingezet op een handvol kaarten, en hij had verloren. Waarom had hij het gedaan? Hij had geen idee hoe hij haar moest vertellen dat ze de laatste van haar theelanderijen kwijt waren. Daar zag hij het meest tegenop.

‘Het zijn schurken,’ verklaarde hij even later luid. Lees hier verder in ‘Porselein’.

Wat moet je doen om kans te maken op dit complete servies? Heel simpel: laat ons weten wat je van het boek Porselein vindt. Stuur je mening in de vorm van een recensie naar [email protected] o.v.v. Porselein servies. Je hoeft in de recensie niet uit te leggen waar het boek over gaat, als je maar duidelijk vertelt wat je ervan vond en dit ook onderbouwt met argumenten. De schrijver van de beste en/of origineelste recensie is de winnaar van het servies. De recensie wordt ook op de website gepubliceerd. Deze actie loopt tot en met 31 oktober 2009. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Lees ook:Win ‘Stadsverlichting’ van Kris en Tijn Touber
Lees ook:Vader David Mendes da Silva schrijft schelmenroman
Lees ook:Marleen Janssen: Als het ongeluk niet was gebeurd…
Lees ook:Marleen Janssen: ‘Ze straft de smeerlap ‘
Lees ook:Marleen Janssen: Op een ochtend loopt vader gewoon de deur uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.