Tomeloze passie, ongebreidelde creativiteit en experimenten met seks, drugs en alcohol

Het vervallen Gooise landhuis Jagtlust groeide in de periode 1854 – 1971 uit tot een artistieke vrijplaats van on-Hollandse allure. Het middelpunt was de even geheimzinnige, als betoverende dichteres en eigenares Fritzi Harmsen van Beek. Annejet van der Zijl brengt deze fascinerende mythe van de Nederlandse literaire geschiedenis tot leven in haar boek ‘Jagtlust’. Het verhaal krijgt nog meer gestalte nu het als luisterboek is uitgebracht door uitgeverij Rubinstein.

Talloze schrijvers en kunstenaars, waaronder Remco Campert, Gerard Reve, Peter Vos en Cees Nooteboom raakten in de ban van Fritzi. Bij haar vonden ze alles wat in het aangeharkte Nederland van die jaren nog taboe was: tomeloze passies, ongebreidelde creativiteit en experimenten met vrije seks, drugs en alcohol. “Je stampte met je voet op de grond en het was feest”, aldus Campert. Al kwam er wel een eind aan het feest en bleek uit eindelijk niet iedereen even welgevaren bij de chaos die Jagtlust heette.

Het boek is grotendeels ingesproken door Cees van Ede. De fragmenten heeft Hanneke Groenteman voor haar rekening genomen. Remco Campert leest zijn eigen gedichten voor. Op deze manier is het een aangename mix geworden. Waar andere luisterboeken je nog wel eens gaan vervelen, omdat je uren maar één stem hoort, is dat hier dus niet het geval.

Ook schrijfster Annejet van der Zijl is blij met deze versie van het boek. “Cees van Ede is de perfecte voorlezer. Hij kan zo goed een soort verwachting in zijn stem leggen, dat je dóór wilt luisteren. Je voelt ook dat het verhaal iets voor hem betekent. Na de proloog had ik kippenvel, zo mooi klinkt het allemaal uit zijn mond. Ik vond het ook goed werken dat de fragmenten door Hanneke werden voorgelezen – omdat ze vaak in een andere stijl zijn geschreven, raak je zo als luisteraar niet meer zo makkelijk in de war. En de grote verrassing was natuurlijk dat Campert zijn eigen gedichten voorlas – wat ben ik daar verguld mee! Hij is zo belangrijk geweest bij de totstandkoming van dit boek, en zijn medewerking maakt iets unieks van het luisterboek.”

Luister naar het 6-cd luisterboek ‘Jagtlust’. Het boek wordt voorgelezen door Hanneke Groenteman en Cees van Ede. Remco Campert leest zijn eigen gedichten voor. ISBN: 9789047605270. Eerder verscheen van Annejet van der Zijl het 8cd-luisterboek Sonny boy, voorgelezen door Dieuwertje Blok. ISBN: 9789047600701.

Lees ook:De Bezige Bij lanceert Remco Campert-app
Lees ook:Shortlist esta luisterboek award 2011
Lees ook:Remco Campert op Nederland Leest-tournee
Lees ook:Nederland leest V.U.R.R.U.K.K.U.L.L.U.K.
Lees ook:Longlist esta luisterboek award 2011

Eén reactie op “Tomeloze passie, ongebreidelde creativiteit en experimenten met seks, drugs en alcohol

  1. Maaike

    Eerder las ik Liesje in Luilekkerland van Remco Campert. Dit boek was erg humoristisch en het koste geen enkele moeite om het uit te lezen. Ik vind het dan ook erg interessant om gedichten van Remco Campert te horen. Enkele jaren terug kregen wij bij Nederlands uitleg over deze kunstenaar en anderen (bijv. Reve en Nooteboom). De verhalen fascineerde mij toen al, dus ben erg benieuwd naar dit audiobook. Ik wilde dit boek snel hebben, omdat ik vaak uren onderweg ben naar mijn werk. Via internet had ik hem binnen een dag in huis:)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.